FARSFIGUR: Borussia Dortmund-trener Jürgen Klopp klemmer Henrik Mkhitaryan etter 0-0 mot Bayer Leverkusen. FOTO: REUTERS/Ina Fassbender
FARSFIGUR: Borussia Dortmund-trener Jürgen Klopp klemmer Henrik Mkhitaryan etter 0-0 mot Bayer Leverkusen. FOTO: REUTERS/Ina Fassbender

Skjebneuker for Klopp etter ny Dortmund-smell

Borussia Dortmund står i reell fare for å rykke ned.

Borussia Dortmund-Augsburg 0-1

Borussia Dortmund mistet Robert Lewandowski til erkerival Bayern München forrige sommer, men få kunne forutsett den smellen de gule og svarte fra Signal Iduna Park skulle få denne sesongen.

Laget har blitt nummer to i Bundesliga de to siste sesongene. De to sesongene før ble de tyske seriemestre.

19 kamper ut i 2014-2015-sesongen ligger laget sist i den tyske toppdivisjonen. Det gjør storklubben etter et 0-1-tap hjemme for Augsburg, som spilte 26 minutter med en mann mindre etter Christoph Jankers røde kort.

Mysteriet Dortmund

På de 19 kampene har Borussia Dortmund scoret 18 mål og bare samlet sammen 16 poeng. Det er vanskelig å finne andre ord enn krise.

– Alle lurer på hva det er som foregår. Det er veldig sært og vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som går feil, sier Niklas Wildhagen til TV 2.

Wildhagen er redaktør for nettstedet Bundesliga-Fanatic og følger tysk fotball svært tett.

Til tross for at Borussia Dortmund mistet Lewandowski trodde man at Dortmund ville vært minst like nær Bayern denne sesongen.

– Dortmund har mistet nøkkelspillere hver eneste sesong, men har klart å erstatte dem. Det er ikke bare derfor de sliter, kommenterer redaktøren.

Ettertraktet Klopp

Jürgen Klopp har vært sjef for Borussia Dortmund i de gode tidene. Siden han tok over klubben i 2008 har ting stort sett bare gått en vei.

Tyskeren har blitt hyllet som en av verdens beste trenere, og har blitt linket til det som er av ledige managerjobber i Europas største klubber.

Kanskje angrer han i dag på at han ikke slo til på tilbudene han utvilsomt har fått. Denne sesongen har det meste gått på tverke.

Nå står klubben i reell fare for å rykke ned. Sist gang Borussia Dortmund hadde like få poeng etter like mange serieriunder, i 1971/72-sesongen, rykket klubben ned.

Dersom resultatene ikke bedrer seg raskt brenner det under beina på Klopp.

– Jeg tror han fremdeles har tillit i klubben. Han har vært veldig lenge i klubben og har opparbeidet seg nok godvilje til at man aksepterer en dårlig sesong, og heller tar sikte mot å bygge seg opp igjen neste sesong, sier Niklas Wildhagen.

– Det virker også som han har tillit blant spillerne. Det er ikke snakk om at stjernene går mot treneren sin i dette tilfellet, men det er helt klart ting som ikke fungerer, og de klarer ikke å finne løsningen. Særlig offensivt skurrer det.

BUNDESLIGA-FANATIKER: Niklas Wildhagen. FOTO: bundesliga-fanatic.com
BUNDESLIGA-FANATIKER: Niklas Wildhagen. FOTO: bundesliga-fanatic.com

Skjebneuker

De tre neste Bundesliga-kampene for Dortmund er Mats Møller Dæhlis Freiburg borte, Mainz hjemme og Stuttgart i Stuttgart.

Alle lagene ligger i bunnstriden og resultater er helt vitale for Dortmund om de ønsker å overleve i divisjonen. Tyske storaviser er begynt å stille spørsmål ved Klopps stilling i klubben.

– De må slå lagene som ligger rundt dem på tabellen. Hvis ting ikke begynner å skje i løpet resultatmessig av de neste to-tre-fire ukene så kommer nok klubben til å stille seg noen spørsmål om hva som skal gjøres, sier Niklas Wildhagen.

Det blir kanskje særlig fremprovosert av at fansen nå er i ferd med å snu.

Etter tapet for Augsburg var supporterne rasende og hudflettet stjernespillerne som kom for å snakke med dem.

– Det billigste og enkleste er å sparke treneren. Det er klart at dersom laget ligger helt i bunnen av tabellen når ting begynner å dra seg til så må de gjøre noe, men foreløpig er det bare to poeng til trygg grunn, poengterer Wildhagen.

– Hva er det som er forskjellig med dagens Dortmund kontra det vi så forrige sesong?

– De mangler intensitet i spillet sitt. Det voldsomme presset de ble kjent for fungerer ikke like bra, og laget virker planløst offensivt. I tillegg har de i mange kamper spilt bra, men ikke fått mål før motstanderne, og så har det låst seg litt. De har skapt mange sjanser, men scoret lite mål.

– Holder de plassen?

– Ja, jeg tror det. De har hatt to vriene kamper nå, man skal ikke glemme at Augsburg er et bra lag, men nå venter noen kamper som de bør være gode nok til å vinne. De mangler ikke kvalitet eller er preget av en dårlig stemning i troppen, utover at det ikke fungerer sportslig. Jeg tror at dersom de får et par gode resultater på rad vil ting snu, sier Wildhagen før han legger til:

– Men det har man jo sagt siden september.