DYRT: Mens barn i Sverige og Danmark får tannreguleringen gratis, må norske barns foreldre betale dyrt. Foto: Illustrasjon/Colourbox.com
DYRT: Mens barn i Sverige og Danmark får tannreguleringen gratis, må norske barns foreldre betale dyrt. Foto: Illustrasjon/Colourbox.com

Gratis i Sverige og Danmark:

I Norge kan dette koste deg 30.000 kroner

Hvert tredje norske barn trenger tannregulering. Det kan fort bli en dyr affære for foreldre.

Mens barn i Sverige og Danmark får tannreguleringen helt gratis, må nordmenn betale en egenandel for samme behandling. Og det koster. Egenandelen havner fort på mellom 10.000 og 30.000 kroner. 

– Hvor mye som refunderes bestemmes av en indeks. Denne er basert på hvor alvorlig bittfeilen hos den enkelte er, forklarer Geir Kristiansen, leder i Norsk Kjeveortopedisk Forening.

Dermed er det tannlegene som bestemmer hvor mye det skal koste. 

– Indeksen som brukes kan nok være litt forvirrende for foreldrene som utenforstående, men for oss tannleger er det et godt system å jobbe etter, sier Kristiansen.

– Alt for dyrt

I dag skal den 12 år gamle datteren til Hege Langaard få tannregulering.

– I desember i fjor fikk vi anbefalt at datteren vår burde begynne med tannregulering. Hun har såkalt «dypt bitt». Man kan liksom ikke si nei heller. Hva vet vel vi, sier Langaard.

Dette vil koste dem 30.000, da datteren «kun» hadde en feilprosent på 40 prosent. 

– Det er alt for dyrt, konstaterer hun.

Staten henger etter

Det er to grunner til at egenandelen blir såpass høy. Den ene er at tannleger og kjeveortopeder står fritt til å sette egne priser. Den andre grunnen er at beløpet staten dekker har stått uforandret de siste årene. 

– Den norske tannhelsemodellen er slik at det er fri konkurranse for tannleger. Det vil si at de kan ta et mellomlegg på den egenandelen som trygden ikke betaler, sier Geir Kristiansen, leder i Norsk Kjeveortopedisk Forening.

Men han mener ikke at tannlegene er urimelige i prissettingen.

– Det vil gi en viss variasjon i markedet, men generelt synes jeg at at våre medlemmer er moderate på dette mellomlegget, avslutter han.

Frykter ekstra utgifter

Neste uke skal Hege Langaards ti år gamle sønn til skoletannlegen. Hun er spent på om også han trenger tannregulering.

– Da går det enda flere tusenlapper, sier Langaard.