TROR IKKE PÅ RENT FELT I FALUN: Mads Kaggestad tror flere utøvere vil velge å ta en snarvei i Falun-VM.
TROR IKKE PÅ RENT FELT I FALUN: Mads Kaggestad tror flere utøvere vil velge å ta en snarvei i Falun-VM.

– Ingen grunn til å tro at feltet i Falun-VM er rent

To uker før Falun-VM sier medisinsk ekspert at det ikke finnes tester for nytt superdop.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste tiden har det dukket opp flere dopingsaker i skiskyting. I langrennsmiljøet har skandalene vært færre, selv om Johannes Dürr og Marina Lisogor ble tatt under mesterskapet i Sotsji i fjor.

Østerrikeren mistet 3. plassen fra Tour de Ski samme år. Dürr testet negativt 14 ganger mens han brukte EPO, noe som forteller hvor vanskelig jobben til dopingjegerne er.

Den blir ikke lettere av at nye doping-produkter kommer på markedet. Det siste nye er HIF-1-alpha. 

– Det er proteiner som påvirker enzymer som påvirker syremetabolismen. Det er to steg mer avansert enn alt annet, sier Rasmus Damsgaard, medisinsk ansvarlig i Det internasjonale skiforbundet (FIS), til Expressen.

– Akkurat nå har vi ingen tester for det. Jeg tror det brukes nå. Jeg har hørt rykter om idrettsutøvere som eksperimenterer med det, sier Damsgaard.

På spørsmål om han tror at det var medaljører under Val di Fiemme som var dopet, svarer Damsgaard kontant.

– Ja.

Til opplysning tok utøvere fra Norge, USA, Russland, Kazakhstan, Polen, Sveits, Canada og USA medaljer i 2013-VM.

– Ingen grunn til å tro at feltet er rent
Mads Kaggestad synes det er synd at doperne ikke kan tas.

– Det er ingen grunn til å tro at feltet som stiller til start i Falun er rent, sier Kaggestad.

Han mener de mange sakene i russisk idrett svekker tilliten til utøverne som er med i Falun.

– Jeg blir aldri overrasket når en utøver blir tatt. Med alle de skandalene som har vært, kan man aldri ha full tillit til det man ser. Det har vært mye problemer i russisk idrett, og da svekkes tilliten til dem, sier han.

– Er de norske utøverne rene?

– Jeg har tillit til de norske utøverne. Vi har ingen indikasjoner på at de doper seg utover at de får gode resultater. Det er ikke nok for å anklage folk for å dope seg. For utøvere er det en fortvilet situasjon å bli anklaget for doping fordi de gjør det bra, sier Kaggestad. 

Vi lagre testene
Selv om doperne ikke blir tatt i Falun-VM, risikerer de å bli tatt i etterkant. Damsgaard mener det vil komme en analyse for HIF-1-alpha i løpet av tre år.

– Wada (verdens antidopingbyrå) har hatt flere seminarer om det her, og om to-tre år kommer analysen for HIF-1- alpha. Derfor er det bra at vi nå får lagre tester i opp til ti år, slik at vi kan gjøre nye analyser i fremtiden, sier Damsgaard.

– Dürr ble testet 14 ganger uten å bli tatt. Han gikk på EPO. Og dette skjer i virkelig moderne tid. Rasmus Damsgaard er ansvarlig i FIS, og han har etter min mening blitt lurt mange ganger før. Han var tross alt intern dopingekspert i sykkellagene Astana og CSC. Da ble det ikke avslørt noe som helst. Jeg er usikker på om han har full oversikt, sier Kaggestad, som mener det må gjøres drastiske tiltak i kampen mot doping.

– Man klarer ikke å avsløre doping, enkelt og greit. Man må få på plass andre systemer enn bare det som går på kjemi. Man må nesten ha en revisjon av sport for å få oversikt over hva som gjøres for å forebygge doping, hvilke leger som er involvert og hvor pengestrømmen går. I Italia gjennomføres det testing i samarbeid med politiet. Det er viktig med en uavhengighet, sier Kaggestad.

Den mener han ikke finnes i flere særforbund.

– Det er bra å re-teste, men det er noe med viljen til å re-teste. Hvor stor er viljen til et særforbund til å avsløre sine tidligere vinnere? Det er jeg faktisk litt usikker på, sier han.