SNØ: Myrkdalen på Voss druknet i snø i januar. Det har aldri før vært så mye snø så tidlig på vinteren. Sigurd Langehaug (tv) og Olav Trå  fjerner snø fra taket på Helgatun ungdomsheim. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SNØ: Myrkdalen på Voss druknet i snø i januar. Det har aldri før vært så mye snø så tidlig på vinteren. Sigurd Langehaug (tv) og Olav Trå fjerner snø fra taket på Helgatun ungdomsheim. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dobbelt så mye nedbør som normalt i januar

Januar 2015 blir husket for mildværet, all snøen på Vestlandet, og ekstremværet Nina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Januar 2015 var like våt som januar i fjor var tørr.

På Vestlandet pøste det ned to til tre ganger mer nedbør enn normalt. Pøste ja, for i Sør-Norge var januar så mild at det meste kom som regn ved kysten.

NEDBØR: Avvik fra normal månedsnedbør. Kilde: StormGeo
NEDBØR: Avvik fra normal månedsnedbør. Kilde: StormGeo
TEMPERATUR: Avvik fra normal middeltemperatur. Kilde: StormGeo
TEMPERATUR: Avvik fra normal middeltemperatur. Kilde: StormGeo

Rekord

Mange værstasjoner i Sør-Norge satte ny januarrekord, blant annet Bergen.

Der kom det totalt 516 millimeter. Det er første gang siden målingene startet for mer enn 150 år siden at regnbyen har fått over halvmeteren i januar.

På Østlandet kom det dobbelt så mye nedbør som normalt. Oslo fikk 111 millimeter, noe som gjorde årets januar til den våteste siden 1988.

Varmt i sør

I Sør-Norge endte middeltemperaturen mellom to og fire grader over normalen. Nord på Østlandet hele fem-seks grader over. Det har ikke vært mildere på Sør- og Østlandet siden 2008.

TROMS: Det var mye nordlys å se i januar. Dette bildet ble tatt ved Kattfjordvannet utenfor Tromsø 7. januar. Foto: Geir Lia Hammer
TROMS: Det var mye nordlys å se i januar. Dette bildet ble tatt ved Kattfjordvannet utenfor Tromsø 7. januar. Foto: Geir Lia Hammer

Normalt i nord

I Nord-Norge startet 2015 med vær slik det pleier å være. Noen steder hadde det et par grader varmere enn normalt, mens Finnmarksvidda endte opp litt kaldere enn normalt.

Unntaket var Svalbard. Middeltemperaturen i Longyearbyen var åtte grader over normalen. Det er ekstremt mye.

Startet med lavtrykk

Året startet med en lang rekke av lavtrykk inn fra vest, mot Midt- og Sør-Norge.

De hadde med seg fuktig luft som blåste fra vest og sørvest. Vestlandet fikk mest nedbør, og uvanlig mange dager med tordenvær.

Ekstremværet Nina

Lavtrykket som kom inn mot kysten i sør 10. januar var spesielt hissig. Det ble varslet ekstremvær, og uværet fikk navnet Nina.

Vinden økte til orkan langs kysten av Hordaland og Rogaland, først fra vest og så fra nordvest. Det ble målt vindkast opp i nesten 46 sekundmeter, 165 kilometer i timen.

Strømnettet, skog og bygninger fikk store ødeleggelser, skadene er beregnet til 450 millioner kroner. Spesielt Hordaland ble hardt rammet, Nina er det kraftigste uværet her siden 1994.

Snødde ned

I dagene etter Nina falt det veldig mye snø i innlandet og i fjellet. Det kom opp mot 100 millimeter i døgnet flere dager på rad - bort i mot en meter snø i døgnet.

Hyttefolket på Kvamskogen og i Myrkdalen på Voss fikk et svare strev med å redde tak og grave frem inngangsdører. Skred og skredfare stengte flere veier.

I Jordalen på Voss har de målt snødybde siden 1977. Der lå det tilslutt 280 centimeter, ny januarrekord og tangering av den lokale årsrekorden fra mars 2002.

Lavtrykkene i sør gjorde at det blåste fra sørøst i nord. Fralandsvind, og kaldt, tørt og mye fint vær. Innlandet i Troms og Finnmark hadde det kaldt, 12. januar sank temperaturen ned til minus 42 grader i Karasjok.

Fine dager

Den 18. januar bygget det seg opp et høytrykk over Nord-Skandinavia. Frem til 22. januar kunne det meste av landet nyte fint vintervær. 

Unntaket var Sør- og Østlandet. Her var det skyet i denne perioden, og det kom litt snø. På Sørlandet fikk noen steder så mye som en halvmeter.

Endte vått

Den 23. hadde høytrykket mistet futten, og nye lavtrykk kom inn i Norskehavet og gikk videre mot kysten av Midt- og Sør-Norge.

Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo
Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo

Januar endte like vått som den startet på Vestlandet, mens store deler av Nord-Norge fikk tilbake østavinden og det tørre og fine været.

Vi fikk et uvær til også.

Et kraftig lavtrykk utenfor kysten av Vestlandet gjorde at østavinden i Nordland og Troms kom opp i storm 29. januar, med enda kraftigere vindkast.

Busser blåste av veien, flere bygninger fikk skader, og deler av Bodø sentrum ble stengt.

Strømmen gikk i store områder, ikke kjekt når det er mellom fem og ti minusgrader.

Slik var 2014: Tidenes varmeste

Slik var januar 2014: Rekordtørr og brannfarlig januar
Slik var januar 2013: Lite snø i januar
Slik var januar 2012: Mild og snøfattig januar
Slik var januar 2011: Helt normalt januarvær
Slik var januar 2010: Rekordkald januar i Sør-Norge
Slik var januar 2009: Mild januar
Slik var januar 2008: Fuktig og mild januar