– Veskekjøp kan koste deg boligdrømmen

Norske ungdommer svir av tusenvis av kroner på vesker og boblejakker. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl ber skolene ta ansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jenter helt ned i barneskolealder eier vesker til flere tusen kroner. Svindyre vesker og vinterjakker er et must, ifølge jenter som TV 2 har snakket med. 

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB advarer mot den nye trenden. Hun mener de dyre designerveskene kan koste deg boligdrømmen.

– Unge i dag de ser ikke for seg at skal flytte hjemme i fra, selv om det kanskje bare er ett par år til. Dagens boligpriser, og den egenkapitalen du må ha, betyr at du må spare. Å putte penger i vesken, kan koste deg boligen din, sier Sandmæl.

– Skolene må ta ansvar

Over 28 000 norske ungdommer i alderen 18-26 år har betalingsanmerkninger, og har dermed blitt svartelistet hos bankene, viser tall som Dine Penger har samlet inn fra Bisnode. 

Sandmæl mener at skolene må ta et større ansvar

– Det bør komme mer inn i matte og samfunnsfag allerede på barneskolen. Det mener jeg er veldig, veldig viktig, fortsetter forbrukerøkonomen.

– Det er dyrt

TV 2 har i løpet av den siste tiden skrevet flere saker om veskefenomenet. 

Ifølge norsk ungdom regjerer det et voldsomt kjøpepress, og mange føler seg presset til å gå med dyre designervesker og populære vinterjakker. 

Presset er også stort på ungdommenes foreldre.

– Det er dyrt. De må selvfølgelig betale en del selv, fra jul og bursdag. Også må de ønske seg penger og jobbe litt, har pappa Thomas Barlien uttalt til TV 2.