Ole Einar Bjørndalen (41) hjerte-tester seg flere ganger i året

Men Olympiatoppen ha ikke trappet opp testingen etter Alexander Dale Oens bortgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Einar Bjørndalen er så bevisst på faren for hjertesykdom at han i perioder tester seg to ganger i året.

I nesten 30 år har Ole Einar Bjørndalen utsatt kroppen og hjertet for ekstreme påkjenninger. Det tar han konsekvensene av og har opptil flere hjertescreeninger i året.

– Jeg tar tester hvert år. Det mener jeg er viktig. Jeg begynte å trene hardt da jeg var tolv år. Mange konkurranser og mye mengdetrening. Nå er jeg over førti år, og de rådene jeg har fått er å være på vakt og ta de testene som trengs, sier Ole Einar Bjørndalen til TV 2.

Flere vintersportutøvere, blant dem Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen, som har opplevd problemer med hjertet. Bjørndalen vet han balanserer på grensen til det som er forsvarlig.

– Noen år har jeg hatt to tester for å være på den sikre siden. Det synes jeg er smart. Jeg har brukt mye tid i Italia, som er flinke på testing, kanskje vel så bra som vi er i Norge.

Har ikke endret rutiner

 I Italia er det pålagt med hjertetester. Slike prosedyrer finnes ikke i Norge. Rutinene hos Olympiatoppen har ikke endret seg siden Alexander Dale Oens bortgang i 2012.

– Praksis og retningslinjer er de samme som de har vært tidligere, sier Roald Bahr, sjeflege i Olympiatoppen, til TV 2.

Dale Oens hjertesykdom kunne vært oppdaget tidligere.

– En enkel hjerteundersøkelse med sykkelbelastning og ultralyd, ville ha avdekket dette, sier Robin Dale Oen, bror til Alexander.

– Vi håper utøvere med historie og symptomer på hjertesykdom, vil bli testet og undersøkt på en skikkelig måte for å utelukke alvorlig sykdom.

– Hvis vi skulle forebygge alle tilfeller av plutselig hjertedød i Norge, ville vi måtte screene alle som driver med idrett. Det vil si anslagsvis 350 000 mennesker, sier Bahr.