KJØPEPRESS: Jan Thomas Mørch Husby mener at kjøpepresset skyldes fordi foreldrene ikke tar ansvar. Foto: Scanpix og TV 2
KJØPEPRESS: Jan Thomas Mørch Husby mener at kjøpepresset skyldes fordi foreldrene ikke tar ansvar. Foto: Scanpix og TV 2

Jan Thomas: – Mye penger og dårlig smak er en dårlig kombinasjon

Kjendisstylisten reagerer sterkt på merkepresset hos unge jenter. – Jeg plukket jordbær hele sommeren for å kunne kjøpe meg en Lacoste-genser.

Som foredragsholder for unge mennesker på skoler rundt i landet, kjenner Jan Thomas Mørch Husby (48) godt til kjøpepresset blant norske ungdommer.

Foredragsholder

Han forteller i foredragene om det å være kul, og vektlegger at det ikke handler om de dyreste veskene eller de flotteste klærne.

– Det dreier seg om å utvikle sin egen kul-faktor, og finne sin egen stil. Ikke å kjøpe den dyreste Hermés-, Louis Vuitton- eller Michael Kors-vesken, sier Jan Thomas til TV 2.

Louis Vuitton-vesker

Kjendisstylisten har fulgt saken om kjøpepresset blant norske ungdommer tett. Han har selv erfart fenomenet på Oslos beste vestkant, der han har bodd i mange år. Her har han sett jenter i 13-14 års alderen gå rundt med svindyre vesker.

– Dette er en sak som har mange sider, men det viktigste er at ansvaret ligger hos foreldrene. Barn må ha regler og det kan ikke være fritt frem. Men dessverre så handler dette om lommeboken til foreldrene, sier Jan Thomas til TV 2.

Motepress

Jan Thomas vokste opp i Skien og husker godt at han kjente på motepresset på 70- og 80-tallet. 

– Jeg husker at jeg plukket jordbær hele sommeren for å kunne kjøpe meg en Lacoste-genser. Motepress har det alltid vært, men man må gjøre seg fortjent til noe, og det er der det glipper hos dagens ungdom, sier han.

Skoleuniform

Jan Thomas mener det ville vært positivt å innføre skoleuniformer i Norge, og at det ville bidratt til å skape mindre klasseskiller. Og skolegården ville ikke fungert som en catwalk.

– Mye penger og dårlig smak er en dårlig kombo. Vær oppfinnsom og skaff deg din egen stil, for eksempel brukte klær, slik at vi ikke alle blir roboter, avslutter Jan Thomas til TV 2.