DREPT: Terrorgruppen IS melder at de har drept den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh. REUTERS/Muhammad Hamed (JORDAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)
DREPT: Terrorgruppen IS melder at de har drept den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh. REUTERS/Muhammad Hamed (JORDAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)

IS hevder de har brent jordansk pilot levende 

Nyhetsbyrået AFP melder at IS skal ha drept den jordanske piloten som ble holdt som gissel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrorgruppen Islamsk Stat (IS) hevder tirsdag ettermiddag at de har drept den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh (26), som har blitt holdt fanget som gissel i Syria. 

Ifølge IS skal de ha brent piloten levende. 

Jordan vil onsdag, som hevn, henrette en irakisk kvinne som IS har krevd løslatt i bytte mot jagerflygeren som nå er drept, opplyser en sikkerhetskilde.

Ønsket byttehandel 

Det er også kommet meldinger om at flere andre terrorister vil bli henrettet. 

Kvinnen, Sajida al-Rishawi, ble pågrepet i 2005 etter at hun deltok i en selvmordsaksjon mot flere hoteller i Amman. Sprengladningen hun hadde festet til kroppen detonerte ikke.
De siste ukene har Den islamske staten (IS) krevd at Rishawi løslates i bytte mot en jordansk jagerflyger, som ble tatt til fange av den ytterliggående gruppa i Syria i desember.

IS publiserte tirsdag en video som angivelig viser at piloten er sperret inne i et bur før han blir tent på. Den er publisert av flere kjente IS-sympatisør. Bildene er ikke offisielt bekreftet. 

Øverste leder i den jordanske hæren skal ha informert familien til piloten om at har blitt drept, skriver nyhetsbyrået Reuters. Jordansk TV melder også at piloten ble drept allerede 3. januar, men at IS først nå har gått ut med drapet.

Vil hevne piloten 

Myndighetene i Jordan varsler nå hevn for drapet på Muath al-Kasaesbeh (26).

– De militære styrkene kan kunngjøre at helten Muath al-Kasaesbeh har falt som en martyr, og vi ber Gud akseptere ham som en martyr, sier Mamdouh al-Ameri på jordansk TV. 

Han sier drapet vil få konsekvenser. 

– Mens vi sørger over martyren vil vi understreke at hans blod ikke er spilt forgjeves. Vår straff og vår hevn vil bli like stort som vårt eget tap, sier talspersonen. 

Holdt fanget siden desember

Den islamske staten (IS) har lenge truet med å drepe den jordansk jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh (26) dersom ikke Jordan løslater Sajida al-Rishawi. Den siste måneden har det pågått forhandlinger, men IS har aldri ville gitt Jordan bevis på at piloten fortsatt var i live. Derfor har Jordan nektet å gjennomføre avtalen. 

Muath al-Kasaesbeh har vært fanget av IS siden slutten av desember, da flyet hans krasjet i Syria.

Samtidig har jordanske myndigheter sagt at dersom Muath al-Kasaesbeh ble drept ville de henge Sajida al-Rishawi og flere andre fengslede IS-soldater som hevn.

I hjembyen til al-Kasaesbeh, Ay, har det de siste dagene vært demonstrasjoner mot Jordans deltakelse i det USA-ledede angrepet på IS i Syria. Jordan har sammen med Japan forsøkt å forhandle med terrorgruppen. 

Amerikanske myndigheter sier de står i solidaritet med Jordan, og at de jobber med å bekrefte om videoen er reell. President Barack Obama fordømmer handlingen, og sier at innsatsen mot IS vil fordobles for å sørge for at terroristene blir beseiret.

Statsminister i Storbritannia, David Cameron beskriver mordet som kvalmende, og at handlingen vil forsterke ønsket om å beseire IS. 

TV 2/NTB