Samferdselsministeren:
– Det skal ikke stå på penger

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpner pengesekken for at E18 skal være i bruk igjen så for som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Omkjøringen via Holmestrand er ikke en holdbar situasjon i lengden, så her må det gjøres grep så raskt som mulig, sier samferdselsminister Ketil Solvik Olsen etter å ha kjørt gjennom Holmestrand sentrum.

Samferdselsministeren var tirsdag ettermiddag på befaring ved Skjeggestadbroa som kollapset i går og mener Statens vegvesen må ta i bruk kriseløsninger for å få trafikken opp og gå igjen raskt.

– Vi skal sørge for at vegvesenet får jobbet så raskt som overhodet mulig med dette. Det skal ikke ut på anbud som vanlige jobber, men gjøres så raskt som mulig.

Så skadene tydelig

– Det er tydelig at det har vært mye jord i bevegelse her, sa Solvik-Olsen da han gikk mot broa.

Etter at broa kollapset mandag ettermiddag har E18 vært stengt i begge retninger og trafikken går nå gjennom Holmestrand.

Tungtrafikk på småveier

Solvik-Olsen har vært i dialog med lokalpolitikere og befolkning i Holmestrand om at tungtrafikk nå går på veier som tidligere er vurdert som for små til å takle denne typen trafikk.

– Det de er opptatt av er å hindre at trafikken går veldig nærme boligstrøk og skoleveier for å hindre trafikkuhell, så vegvesenet ser på om det finnes ytterligere omkjøringsmuligheter for å gjøre situasjonen bedre, sier Solvik-Olsen.

Bygget på kvikkleire

Broa er bygget i et område med kvikkleire og det jobbes nå med å finne ut hvorfor denne har begynt å bevege seg.

En teori er at arbeid med bulldoser i nærheten kan ha utløst jordskredet som igjen utløste brokollapsen.

– Vi har visst om grunnforholdene her og derfor ble søylene fundamentert helt nede på fjellet, Nå forstå hvorfor grunnen har beveget seg og hvilket press den bevegelsen har satt brua under, sier samferdselsministeren som ikke vil kommentere mulige teorier for Vegvesenet har kommet med sin konklusjon.

For tidlig å konkludere

Solvik-Olsen sier det er umulig å komme med en garanti for hvor lenge lokalbefolkningen i Holmestrand må leve med trafikken.

– For meg er det viktig at broa ikke åpnes før den er trygg, sier statsråden.