TILBAKEBLIKK: Truls Svendsen tar et tilbakeblikk på sitt eget liv i boka «Truls over Grønland». Foto: Scanpix/Gyldendal
TILBAKEBLIKK: Truls Svendsen tar et tilbakeblikk på sitt eget liv i boka «Truls over Grønland». Foto: Scanpix/Gyldendal

Truls Svendsen tar pause fra TV-skjermen: – Redd folk skal bli lei

Truls Svendsen (42) gir ut boken om livet sitt - men så skal han ta en lang pause.

Hva skjer når en urban, overvektig og utrent 41-åring bestemmer seg for å krysse Grønland på ski?

Det spørsmålet er det Truls Svendsen selv som stiller i sin nye bok: «Truls over Grønland - 120 kg sofagris, 600 km på ski og andre historier fra et kaloririkt liv».

En biografisk bok

I boken som ble lansert i dag tar også Truls et tilbakeblikk på sitt eget liv.

– Når man går over Grønland har man ekstremt mye tid å tenke. Jeg har tenkt på opplevelser jeg har hatt i livet, på venner og på familien. Jeg føler meg privilegert fordi jeg har fått sjansen til å oppleve så mye gøy og fordi jeg har vært skånet for dype kriser i livet. Jeg var usikker som fjortis - som alle andre, og jeg mistet min mor (døde av kreft i 1994, journ. anm.), men jeg har hatt et fint liv og vært omringet av masse fine og artige mennesker, og rundt artige mennesker skjer det mange artige ting, forteller han.

Skrev dagbok på Grønland

Mye av boken handler naturligvis om ekspedisjonen over Grønland sammen med Cecilie Skog.

– Jeg skrev dagbok og lagde notater etter hvert som jeg gikk på skiene og tenkte. Man må huske på at vi tilbragte mye tid på å forberede oss til ekspedisjonen og gikk i ukevis på ski. Alt dette ble til bare noen timer på TV. I boken kan jeg fortelle den lange versjonen av hvordan vi opplevde turen, forteller Truls til TV 2.

– Hvor ærlig er du i boka?

– Helt ærlig! Ett hundre prosent, svarer Truls.

Redd for at folk skal bli lei

– Du er overalt for tiden, er du redd for at folk skal gå lei?

– Ja, det tenker jeg på hele tiden. Jeg sier nei til det aller meste nettopp fordi jeg er redd for at folk skal gå lei av trynet mitt. Mesteparten av det jeg stiller opp på er arbeidsrelatert når jeg promoterer egne program eller prosjekter. Men så dukker det opp tilbud om å være skuespiller, noe jeg har drømt om hele livet – og så spør Cecilie Skog meg om å bli med på tur. Da klarer jeg rett og slett ikke å si nei, og så er det veldig varierte oppgaver jeg har fått.

Tar en pause fra skjermen

Men nå avslører Truls at han skal ta seg en pause fra TV-skjermen.

– Ja, nå skal jeg ta meg en lengre pause. Kanskje fram til høsten, forteller Svendsen til TV 2.

Fikk skrivehjelp

Boken «Truls over Grønland» har Svendsen skrevet i samarbeid med Kjartan Brügger Bjånesøy som er gift med hans gode venn Solveig Kloppen.

– Hvordan kom dette samarbeidet i stand?

– Jeg hadde rett og slett lyst til å dele opplevelsene mine i bokform, men jeg er en fyr som sliter med selvdisiplinen som kreves for å skrive. Derfor fikk jeg hjelp av Kjartan som er en fantastisk fyr jeg har kjent lenge og som også er fantastisk flink til å skrive. Det var aldri noen tvil om at jeg ønsket å samarbeide med ham på dette prosjektet – og heldigvis sa han ja, avslutter Truls Svendsen til TV 2.