BULLDOSER: Denne anleggsmaskinen ligger i rasområdet under Skjeggestad bro, som kollapset mandag ettermiddag. Foto: Gisle Bjorå/TV2
BULLDOSER: Denne anleggsmaskinen ligger i rasområdet under Skjeggestad bro, som kollapset mandag ettermiddag. Foto: Gisle Bjorå/TV2

Brokollapsen på E18: Vegvesenet visste ikke om bulldoser-arbeidet

Bulldoseren jobbet i området da broen kollapset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vegvesen hadde ikke kjennskap til arbeidet som foregikk i området rundt Skjeggestad bro.

– Vi var ikke kjent med det, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Ingunn Foss, som ikke vil spekulere i om bulldoseren som står i rasområdet har utløst jordskredet.

– Det er for tidlig å si.

Kan bli revet

Gjennom formiddagen har geoteknikere fra Statens vegvesen og NVE arbeidet med å finne årsaken til kollapsen.  

– Det er ingen indikasjoner på at det er noe galt med broen eller brokonstruksjonen. Det er grunnen som har sklidd ut og tatt med seg fundamentet, sier Foss.

Vegvesenet har nå fokus på å finne årsaken til løsmasseutglidningen, og å vurdere om det nordre løpet kan brukes eller ikke. Situasjonen er imidlertid så alvorlig at det kan bli aktuelt å rive broen.

– Det er ett alternativ, sier Foss.

Naboer tror anleggsarbeid kan være årsaken

Det har gått et jordras under broen, og det er observert en bulldoser i rasområdet. Naboer frykter anleggsarbeid kan ha ført til kollapsen.

– Du kjenner det veldig godt når en slik maskin kjører forbi. Vi har ikke skjønt hva de egentlig driver med, men vi har jo sett arbeidet, selv om vi bor på andre siden av et jorde, sier Liv Hege Tejls Skahjem til Jarlsberg avis.

Hun forteller til lokalavisen at mannen hennes, som har lang erfaring fra anleggsarbeid, reagerte etter at han og en annen nabo var og så på rasstedet.

– Han sa det med en gang han kom hjem, at dette fort kunne være årsaken til alt, sier Skahjem.

Bekymret ordfører

Det er ventet at broen vil være stengt i lang tid fremover, og de rundt 10 000 bilistene som hvert døgn har brukt Skjeggestadbroen må nå finne alternative veier ved Holmestrand.

– Det er ikke en varig god løsning, sier ordfører i Holmestrand, Alf Johan Svele, til TV 2.

Ordføreren mener man må finne andre løsninger hvis arbeidet tar lang tid.

– Hvis begge løpene blir karakterisert slik at man må gjøre nye grunnarbeider og fundamentere på nytt, så vil vi jo snakke om måneder. Vi kan ikke ha en situasjon som dette i måneder, gjennom en gate som ikke er dimensjonert for denne trafikken, sier Svele.

– Vi ser på om vi kan optimalisere omkjøringsmulighetene, både i forhold til skilting og å bruke større deler av veinettet.