DYR DESIGN: Samantha (15) og Julie (15) sier det er et press blant unge jenter om å ha de dyreste veskene. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
DYR DESIGN: Samantha (15) og Julie (15) sier det er et press blant unge jenter om å ha de dyreste veskene. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Unge jenter har designervesker til flere tusen kroner

Jentene opplever at dyre vesker gir status, og sier det er et press om å ha flotte designvesker på skolen. 

Norske ungdommer bruker stadig mer penger på klær, jakker, sko – og ikke minst vesker. 

Blant jentene er det spesielt designervesker pengene blir brukt på.

Alltid på armen 

Blant de som eier vesker til flere tusen kroner er Samantha (15) og Julie (15). 

– Det er det kjæreste jeg eier, og jeg legger aldri vesken fra meg. Den er alltid på armen min, også i alle friminutt, sier Julie. 

TV 2 møter de to jentene når de er på skolebesøk i hovedstaden. 

Jentene forteller at det er et press blant unge jenter om å ha de dyre og flotte designveskene. Veskene har for lengst danket ut skolesekken. 

– Det er dessverre blitt sånn at man kan føle seg utenfor hvis man ikke har en dyr veske. Det er trist, men det er nok litt press i jentemiljøer om å ha en dyr veske. Og hvis man har det er det en ting mindre å tenke på, forteller Samantha (15) fra Nittedal.  

Hun har selv både en Michael Kors-veske og en veske fra Marc Jacobs. De koster begge flere tusen kroner, men begge jentene mener det er verdt å bruke penger på designerveskene. 

– Hvis man har en sånn veske har man alltid et fint tilbehør, sier Samantha. 

– Ja, man føler seg alltid litt ekstra fin. Jeg tror veldig få føler seg utenfor, men i dagens samfunn er det status å ha dyre klær og dyrt tilbehør. Noen velger dyre vesker og andre billigere, sier Julie. 

Mandag skrev NRK om unge jenter som nekter å legge designerveskene sine utenfor matbutikken når de handler i skoletiden.

Det har ikke Samantha og Julie opplevd, men sier de aldri ville gått fra de dyre veskene sine. 

Bruker egne penger

15-åringene sier det i deres omgangskrets er mest populært med vesker fra merkene Michael Kors, Marc Jacobs, Mulberry og Louis Vuitton. Julie er mest glad i den brune skinnvesken fra Mulberry. 

– Jeg betalte mest selv, og fikk litt av foreldrene mine, forteller Julie. 

Hun sier hun brukte oppsparte penger hun fikk til jul og bursdag.

– Jeg måtte vente med å kjøpe andre ting for å få råd til vesken, sier Julie. 

Jentene sier mye handler om smak og behag, og at det er fortsatt er elever som går med tradisjonell skolesekk. Og jentene understreker at de synes det er helt fint. 

– Man burde ikke la seg styre av hva andre sier og mener, men hva man selv føler seg komfortabel med. Hva man velger er opp til en selv, sier Julie. 

– Jeg synes det er greit at folk har dyre vesker. Man velger jo selv om man vil ha det eller ikke, og om man bryr seg om hva andre sier, forteller Samantha.