Har mistet 470.000 velgere 

Dersom det var valg i dag ville opposisjonen vunnet med like stort flertall som de borgerlige fikk ved valget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke siden oktober 1998 har oppslutningen om Høyre og Fremskrittspartiet vært lavere enn den er på stortingsmålingen TNS Gallup har laget for TV 2 i januar. De to partiene får bare støtte fra 30,9 prosent av de spurte.

Ved stortingsvalget i september 2013 fikk de borgerlige partiene 96 mandater mot 73 for partiene på venstresiden. 17 måneder senere er valgresultatet snudd på hodet. Regjeringen og støttepartiene ville fått 73 mandater mot opposisjonens 96.

Kjetil Løset blogger: Erna Solbergs store problem

Høyre-velgere rømmer til Ap

Siden stortingsvalget i fjor høst har 300.000 velgere som stemte på Høyre og statsminister Erna Solberg forlatt partiet.

Bare 20,3 prosent av de spurte sier at de ville stemt Høyre i dag. Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt siden rett etter at de rødgrønne ble gjenvalgt i 2009. 

Bakgrunnstallene viser at to av ti velgere som stemte Høyre i dag sier at de ville stemt Arbeiderpartiet.

Omregnet til antall velgere viser målingen at 470.000 velgere som stemte på et av de to regjeringspartiene i dag enten ville valgt et annet parti eller satt seg på gjerdet.

Ap har nådd toppen

Arbeiderpartiet fikk i januar rekordoppslutning med 42,8 prosent. Nå peker pilene svakt nedover igjen med 0,5 prosentpoeng.

I dag svarer 42,3 prosent av de spurte at de ville stemt Arbeiderpartiet. Det ville gitt partiet 76 mandater på Stortinget og flertall enten sammen med Senterpartiet eller med SV og De Grønne.

Frp på stedet hvil

Målingen er tatt opp i en uke det har stormet rundt justisminister Anders Anundsen. Fremskrittspartiet står på stedet hvil med 10,6 prosent (+ 0,1).

– Frp jobber hardt for å vise velgerne den verdigheten som de har gitt oss. Vi skal sørge for at vi leverer på den politikken vi har gått til valg på. Meningsmålinger går opp og ned, og det er på valgdagen vi virkelig blir bedømt på den innsatsen vi gjør, sier Anundsen til TV 2.

– Føler du et personlig ansvar for at Frp gjør det dårlig på målingene?

– Jeg pleier alltid å si at vi er et stort team som gjør et godt arbeid for Frp og Frps velgere. Det er viktig for oss å stå oppreist for politikken som vi kjemper for i hverdagen.

KrF øker mest

Kristelig Folkeparti går mest frem med 1,1 prosentpoeng til 5,8 prosent. Det er den høyeste oppslutningen for partiet siden april i fjor.

Også SV går frem med 0,9 prosentpoeng og kryper dermed over sperregrensen igjen med 4,1 prosent.

Senterpartiet går mest tilbake med 1,0 til  6,0 prosent, mens Venstre får 4,9 (- 0,8). De Grønne kan notere seg for 3,5 (+ 0,3), Rødt 1,5 (+ 0,3) og andre partier og lister 1,0 (+ 0,2).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 957 personer med stemmerett i tidsrommet 26. - 30. januar. 79,5 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.