Kripos om vestafrikanske kriminelle: – Mafialignende trekk

Hvitvasking av narkopenger skjer blant annet ved kjøp av gamle norske biler og hvitevarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har de siste dagene satt fokus på den omfattende narkotikaomsetningen som preger Karl Johans gate i Oslo hver eneste kveld.

Like før klokken 23 samles opp mot ti selgere i krysset Kirkegata/Karl Johan. Dopet gjemmes i depoter, kundene tar kontakt på telefon og narkotika og penger bytter minutter senere hender.

Gjennom det siste halve året har TV 2 dokumentert hvordan heroin, kokain og amfetamin selges og kjøpes helt åpenlyst i Norges paradegate.

De vestafrikanske miljøene, som i stor grad består av nigerianske kriminelle, driver forøvrig med mer enn salg av narkotika. Kripos bekrefter til TV 2 at det er tett kontakt mellom prostituerte og narkotikaselgerne, og at menneskehandel og narkotikasalg organiseres av de samme personene.

Da TV 2 med skjult kamera oppsøkte en av selgerne, var ett av de første spørsmålet mannen som sa han kom fra Ghana følgende:

– Hva vil du ha? Dame?

NEKTET: Mannen med pelshette hadde 7000 kroner og 400 euro i kontanter, men nektet for at pengene stammet fra narkotikasalg. Spanerne fra oslopolitiet fant ikke noe narkotika da de gikk til aksjon. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
NEKTET: Mannen med pelshette hadde 7000 kroner og 400 euro i kontanter, men nektet for at pengene stammet fra narkotikasalg. Spanerne fra oslopolitiet fant ikke noe narkotika da de gikk til aksjon. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
STORE BELØP: Dette hadde en av narkotikaselgerne på seg da spanerne gikk til aksjon forrige uke. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
STORE BELØP: Dette hadde en av narkotikaselgerne på seg da spanerne gikk til aksjon forrige uke. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

– Hvitvasking

Ifølge Kripos kjøper vestafrikanerne også varer, blant annet norske biler og hvitevarer, for utbyttet og eksporterer dem til hjemlandet.

– De kjøper opp gamle, norske biler og eksporterer dem gjerne som større forsendelser i konteinere, forklarer sjef for Kripos´etterretningsseksjon, Gordon Pettersson, til TV 2.

Pettersson sier Kripos har grunn til å tro at varene som kjøpes, betales med penger som er tjent på narkotikasalg i Norge.

– Dette er således hvitvasking av penger, slår Pettersson fast.

Kripos har over flere år hatt et overordnet ansvar for å se sammenhenger mellom saker knyttet til vestafrikanske kriminelle på et nasjonalt plan. Det har resultert i flere lengre fengselsdommer men også et godt bilde av hvor omfattende kriminell virksomhet som bedrives.

– De sakene som har vært etterforsket har avdekket hyppig innførsel av mindre kvanta som til sammen gir et stort omfang. De som er kriminelle utøver en svært hyppig kriminalitet, sier Pettersson.

– Det har en del mafialignende trekk.

– Hvordan da?

– Det er velorganisert, det er represalier og det kan få konsekvenser dersom man tyster, forklarer Petterson.

– Hvordan kan det ha seg at så omfattende handel kan skje åpenlyst på Karl Johan?

– Det må nesten oslopolitiet svare på, sier Pettersson.

Narkoselger: – Jeg skal kjøpe bil

Torsdag kveld forrige uke ble TV 2 invitert til å bli med på en spane-aksjon mot det nigerianske miljøet på Karl Johan.

Etter å ha observert kjøp og salg av narkotika en times tid, slo spanerne til.

Flere narkotikaselgere ble etter en jakt til fots pågrepet, men det eneste spanerne fant denne kvelden var større pengebeløp i norsk og utenlandsk valuta.

– Jeg har ikke solgt narkotika, men har tatt med pengene fra Spania for å kjøpe bil, fortalte en av de anholdte under avhøret som fant sted rett utenfor TV 2s lokaler.

Mannen hadde 7000 norske kroner og noen hundre euro i lommeboken, men måtte på grunn av manglende beviser slippes fri igjen.

Vanskelige å ta

Stasjonsjef ved Grønland politidistrikt Kåre Stølen fortalte før helgen at metodene narkotikaselgerne benytter, at de blant annet nesten aldri har narkotikaen på seg, gjør det vanskelig å ta dem.

– De har blitt smartere og de følger utviklingen, sa Stølen.

Også Kripos bekrefter at de vestafrikanske kriminelle kan være vanskeligere å få has på enn andre kriminelle miljøer.

– De har en flat struktur og er ikke så hierarkisk oppbygd som vi er vant til og dermed kan det også være vanskelig å finne bakmennene, sier Pettersson.