I dag kommer Krekar–svaret

Blir Krekar sendt til Kyrksæterøra? 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var tirsdag 20. januar at Oslo politidistrikt vedtok at mulla Krekar skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Hemne kommune.

Han skulle egentlig transporteres til trønderkommunen søndag sist uke, men det ble utsatt.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, sendte en begjæring om å oppheve Oslo politidistrikts vedtak om tvangsflytting.

Samtidig ba han retten om en utsettelse til et rettskraftig vedtak foreligger. 

Tre grunner

Meling mener det var minst tre grunner til at vedtaket om tvangsflytting måtte oppheves; for det første er et forvaltningsvedtak, noe som skal bli varslet, men Krekar ble ikke varslet på forhånd.

For det andre mener Meling det ikke adgang til å treffe en slik beslutning etter instruks fra departementet i en enkeltsak, og for det tredje mener han at vedtaket er helt unødvendig, og at hvor Krekar befinner seg ikke har noe med rikets sikkerhet å gjøre.

Flere av landets fremste eksperter på juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

–Problematisk

Mandag klokken 10 kommer svaret fra Oslo tingrett. 

– Jeg har et godt håp om at Krekar får en rimelig og god behandling, sier Meling.

Likevel mener han det er svært problematisk at det de siste dagene har kommet frem stadig nye opplysninger i saken. Blant skrev Aftenposten søndag at norske myndigheter siden i fjor har jobbet for å få til en avtale om å overføre mulla Krekar til Italia. 

– Det er problematisk at det har dukket opp opplysninger i etterkant av tingrettens behandling, som åpenbart skulle vært fremlagt av den andre part i forkant. Så får man se hvilke betydning dette har hatt når tingrettens avgjørelse foreligger, sier Meling. 

Mulla Krekar er begjært kastet ut av landet fordi han anses å være en trussel mot riket, men fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet Irak, har ikke utsendelsen blitt gjennomført.