400 DAGER: Peter Greste har sittet 400 døgn i egyptisk fengsel. Nå er han utlevert til hjemlandet sitt, Australia.   REUTERS/NTB scanpix
400 DAGER: Peter Greste har sittet 400 døgn i egyptisk fengsel. Nå er han utlevert til hjemlandet sitt, Australia.   REUTERS/NTB scanpix

Al Jazeera-journalist sluppet fri fra egyptisk fengsel

– Jeg er veldig lettet, sier Peter Greste etter at han er sluppet ut av Egyptisk fengsel etter 400 døgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni 2014 ble australieren Peter Greste, egyptisk-canadieren Mohamed Fadel Fahmy og egypteren Baher Mohamed dømt til syv års fengsel for å ha samarbeidet med Det muslimske brorskap. 

Da hadde de sittet i egyptisk varetekt siden desember 2013.

Journalister

Alle de tre var journalister for Al Jazeera. Journalistene dekket protestene mot Egypts militære, som mislikte sterkt Al Jazeeras dekning av måten sikkerhetsstyrkene slo ned på protestene sist høst.

Fengslingen av de tre, og en rekke andre som ble dømt i samme rettssak, fikk stor oppmerksomhet. Det ble blant annet trukket fram som et bevis for at Egypt ikke respekterer ytringsfriheten.

Søndag ble Peter Greste løslatt og sendt tilbake til hjemlandet Australia. Ifølge egyptisk lov er det en utlevering, og han må stilles for retten i Australia, ifølge CNN.

Massiv støtte

Amnesty International og en rekke andre menneskerettighetsgrupper har engasjert seg i saken. Navnene til de fengslede journalistene har med jevne mellomrom kommet opp i nyhetsmediene over hele verden.

– Han var svært lettet. Han er svært takknemlig over all støtten han har fått, men det vil ta tid for ham å justere seg etter å ha vært i fengsel så lenge, sier Grestes advokat, Amr Eldib.

Det er ventet at også de to andre journalistene Mohamed Fadel Fahmy og Baher Mohamed vil bli fritgitt fra egyptisk fengsel i løpet av de nærmeste dagene.