RETTSMØTE: Mulla Krekar på rettsmøte i Borgarting lagmannsretts tirsdag i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om tvungent oppholdssted for Faraj Ahmad Najmudding (Mullah Krekar) på Kyrksæterøra. Forsvarer Brynjar Meling (t.h) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
RETTSMØTE: Mulla Krekar på rettsmøte i Borgarting lagmannsretts tirsdag i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om tvungent oppholdssted for Faraj Ahmad Najmudding (Mullah Krekar) på Kyrksæterøra. Forsvarer Brynjar Meling (t.h) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Regjeringen vil sende Krekar til Italia:

Meling til TV 2: – Krekar kan ikke overføres som en pakke

Advokat Brynjar Meling reagerer på Aftenpostens Italia-avsløring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske myndigheter har siden i fjor jobbet for å få til en avtale om å overføre mulla Krekar til Italia, opplyser kilder ifølge Aftenposten.

Flere løsninger

Initiativet skal ha kommet etter regjeringsskiftet, og skal være én av flere flere konkrete løsninger. Ifølge Aftenposten har det foregått møter på embetsverknivå mellom myndighetene i de to landene. 

Saken skal også ha blitt tatt opp på politisk nivå i fora der to av landenes ansvarlige politikere har møtt hverandre. Norge skal ha hatt flere prosesser gående for en mulig overføring av Krekar til Italia, ifølge avisen. Én av disse strandet da italienerne vendte tommelen ned i fjor høst.

Ifølge avisen arbeides det fortsatt i kulissene for å overføre Krekar til Italia. Det er ikke kjent hva som er årsaken til at Italia blir sett på som en mulighet. Den politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet har ikke kommentert saken. 

– Kan ikke overføres

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling sier til TV 2 at han ikke kjente til myndighetenes Italia-planer før Aftenposten tok kontakt. 

– Mennesker overføres ikke mellom land, og mulla Krekar er et menneske. Da har han visse grunnleggende rettigheter. Det betyr at han ikke kan overføres som en pakke eller ting mellom land etter en minister eller andres forgodtbefinnende, sier Meling til TV 2.

– Det betyr at det er noen lovgrunnlag som må være oppfylt for at noen mennesker skal bevege seg over landegrensene uten at de vil det selv. Det ene er at han kan utvises fra Norge, sånn som mulla Krekar er gjort, og da ikke være beskyttet av et returforbud på grunn av fare for tortur. Eller så må han utleveres til et annet land etter en begjæring fra dette landet, fortsetter Meling.

Ifølge Meling må Italia ha skjellig grunn til mistanke om at mullaen skal ha begått kriminalitet i Italia for å begjære en utlevering. Meling sier at italienske myndigheter ikke har dette. 

Krekar-avgjørelse i morgen

Klokken 10 mandag kommer kjennelsen i Krekar-saken fra Oslo tingrett. Da blir det avgjort om mulla Krekar kan tvangsflyttes til Kyrksæterøra. 

Det var tirsdag i forrige uke at Oslo politidistrikt vedtok at mulla Krekar skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Hemne kommune

(©NTB/TV 2)