Hussein (14) fra Sagene i Oslo kjemper mot IS i Irak

14-åringen forlot skolebenken i Norge – nå er han en erfaren kriger.

– Hva heter du?

– Hussein Abbas.

– Hvorfor kom du hit?

– For å praktisere jihad.

Han er bare fjorten år, men allerede en erfaren kriger. Barnesoldaten er opprinnelig fra Sagene i Oslo. Han har fått opplæring i krigføring, og har vært i kamp flere ganger.

– Har du forlatt skolen?

– Ja.

– Du er for ung, hvorfor kom du hit?

– Jeg kom med min far.

– Er du ikke redd IS?

– Nei.

For noen år siden tok Husseins far Abbas al-Asadi med seg noen av barna fra Norge til Irak.

– Jeg har norsk statsborgerskap. Jeg kom hit etter innkalling fra den høyeste religiøse lederen. For å delta i jihad, sier faren.

– Hele Irak står samlet

I dag er Abbas al-Asadi leder for en av Iraks store shiamilitser. Deres mål er å sloss mot IS. Sammen med tre av barna dro han for to år siden til Syria for å kjempe, men de er nå tilbake i Irak på oppfordring av landets mektigste religiøse leder.

– Jeg kom hit for å følge innkallingen. Dette angår meg. Europeiske land blir glade når jeg kjemper mot IS.

– Er du ikke redd han skal bli skadet?

– Nei. Hele Irak står samlet. Vi tenker ikke på enkeltindivider.

Men iveren etter å bringe egne barn til fronten kan få større konsekvenser enn han aner.

I en kjellerleilighet på østkanten i Oslo møter vi Qusai al-Asadi. Vi får bruke navnet hans, men han ønsker ikke å vise ansiktet sitt.

I leiligheten treffer vi flere familiemedlemmer. Sterk, men søt kaffe i små kopper kommer raskt på bordet. Qusai er sønnen til Abbas al-Asadi og halvbroren til Hussein. Han kom til Norge i 1995. Han forteller at faren i 1996 giftet seg på nytt.

– Han reiste til Syria og giftet seg med en syrisk kvinne. Han hentet henne til Norge og fikk fire barn. Alle har norsk statsborgerskap, sier han.

Familien har tett kontakt. Qusai snakket med faren på telefon i forgårs. For et år siden ble søsteren Noor drept i Syria. Familien forteller at det skjedde under feiringen av slutten på ramadan, Eid. Hun var sammen med broren på vei hjem etter å ha besøkt en tante og ble truffet av splinter fra en bombe. Etter det reiste familien til Irak via Tyrkia. Qusai er stolt av farens innsats:

Benekter at lillebroren er soldat

– Fordi han beskytter andre folk, beskytter sivile. Det er bra.

Han titulerer faren som general, men han benekter at lillebroren er soldat.

– Nei, han er ikke soldat. Han har bare brukt soldatklær og våpen og sånne ting, men han er ikke soldat. Men min far er soldat, sier Qusai Al-Asadi.

Flere familiemedlemmer viser oss bilder, hvor også en eldre bror av Hussein er ikledd uniform. De forteller at det er helt vanlig i Irak at barn helt ned i et par år kles opp i militært antrekk.

Nå kjemper faren mot Islamsk stat. Vi får et foto hvor han og andre har konfiskert et IS-flagg, etter å ha beseiret medlemmer fra terrorgruppen. Qusai tar også som faren avstand fra terrorgruppen IS:

– De er ikke ekte muslimer, fordi ekte muslimer respekterer andre folk, men de resepekterer ikke andre, bare de som tenker det samme som dem, sier han.

Faren og broren har foreløpig ikke planer om å reise tilbake til Norge.

– Men når konfikten er over og det blir fred i Irak, kanskje de kommer tilbake, men det er ikke 100 prosent sikkert.

Sjokkert statssekretær: – Helt forferdelig

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet er sjokkert over at barn blir tatt med til krigen:

– Jeg synes det er helt forferdelig. Hvis det viser seg at foreldrene har tatt med seg et barn til et krigsområde og latt barnet være barnesoldat, er det bare grusomt. Dette blir en sak for politiet å følge opp hvis de kommer tilbake til Norge. Det er politiet og påtalemyndighetene som må avgjøre om det er begått noe straffbart, sier Kallmyr til TV 2. 

Selv er den norske 14-åringen helt tydelig på at han har vært i kamp. Noe som bekreftes når hans egen far geriljalederen og generalen Abbas Asadi står sammen med ham.

– Men du har deltatt i kamper?

– Jeg har deltatt i kamper i Jaruf al-Nasser, Fadlia og Buhairat.

– Hva vil du si til muslimske ungdommer som deg i Norge?

– At de må komme hit for å kjempe mot IS.