INNLEGG: Dette innlegget ble postet på Pegidas norske facebookside i natt. Du kan se mer av innlegget lenger ned i saken. Foto: Skjermdump
INNLEGG: Dette innlegget ble postet på Pegidas norske facebookside i natt. Du kan se mer av innlegget lenger ned i saken. Foto: Skjermdump

Pegida Norges Facebook-side hyllet moskébranner

Pegida-leder Max Hermansen utelukker ikke at administratoren som postet innlegget kan ha vært på fylla.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt ble det lagt ut et innlegg på Pegidas norske facebookside der organisasjonen tilsynelatende støtter moskébranner i Sverige.

Innlegget består av en link til et rasistisk nettsted som omtaler moskébrannene. I tillegg har Pegidas administrator skrevet «Good!...» som tekst til innlegget. 

Max Hermansen, leder for Pegida Norge, forklarer dette med at innleggene ble postet av en administrator i fylla. 

– Det er en som var administrator på veggen vår. Han er ikke det lenger. Han har postet dette og en hel del andre ting mellom klokken 12 og 2 i natt. Jeg vet ikke om han vært på fylla, eller hva han har vært for noe, sier Max Hermansen, leder for Pegida Norge, til TV 2. 

INNLEGGET: Her er innlegget som ble postet på Facebook. Foto: Skjermdump
INNLEGGET: Her er innlegget som ble postet på Facebook. Foto: Skjermdump

– Tar vekk oppmerksomheten

Ifølge Pegida-lederen, så fjernet han innlegget fjernet rundt klokken halv ti søndag morgen. Han ønsker ikke å svare på hvor mange som er administrator på siden.

– Hvorfor var det viktig å fjerne innlegget?

– Det er en selvfølge for det vi står for. Vi er en folkebevegelse som vil ha en saklig debatt basert på vestlige verdier og humanismen. Det viser seg at jeg fikk en storm av pegidavenner som kontaktet meg i dag tidlig om at jeg hadde lagt ut noe som ikke hørte hjemme på Pegida Norge sin side, folk som bryr seg om hvordan det går med landet vårt. Dette tar oppmerksomheten vekk fra det vi prøver å få til, sier Hermansen.

– Det er en del der ute som ikke prøver å se på hva som Pegida står for, men prøver å finne enhver ting å kritisere oss for, og å sette en stopper for denne saklige samfunnsdebatten, fortsetter Hermansen.

– Prøver du være morsom?

Flere av Pegida-sidens tilhengere kommenterte innlegget før det ble fjernet, og flere av dem tok avstand fra innlegget. Samtidig har en rekke personer klikket «liker» på innlegget. I tillegg har én person skrevet «126 moskeer i Norge! Frem med fyrstikkene!».

– Er personer som skriver dette velkomne til å delta i marsjene på mandager?

– Prøver du å være morsom? Svaret er net. Det kan du skrive med store bokstaver og tre utropstegn til, sier Hermansen.

– Bifaller å sette fyr på moskeer

Vepsen, et magasin som kartlegger ekstreme miljøer, har også omtalt innlegget på Pegidas facebookside. 

STØTTE: Én av personene som har kommentert innlegget, oppfordrer andre til å finne frem fyrstikkene. Foto: Skjermdump
STØTTE: Én av personene som har kommentert innlegget, oppfordrer andre til å finne frem fyrstikkene. Foto: Skjermdump

– Det er ikke en tilfeldig person som står bak, det er en av administratorene. Det betyr at Pegida styres av mennesker som bifaller å sette fyr på moskeer. Pegida går ut og sier at 40 prosent støtter dem. Jeg tror ikke at 40 prosent støtter at noen setter fyr på noens gudshus, sier redaktør Tor Bach til TV 2. 

Ikke første gang

Han sier at dette ikke er første gang at Pegidas legger ut slike innlegg. 

– Dette er ikke første gang. Fredag for en uke siden, så la Pegida Norge ut en annen om stikkhopping. «Experience bungee jumping. Only £35 a jump. Muslim go for free. No strings attached». Enten er det noen som har en særdeles aktiv rolle med å sitte på nettet i fylla, eller så er det konsekvens i dette. Vepsen har til sammenligning 15 administratorer. Ingen har lagt ut innlegg av denne typen i fylla.

– Når de to ganger i løpet av åtte dager antyder at de ønsker livet av en bestemt gruppe, så er ikke det noen tilfeldighet. Helt normale mennesker gjør ikke sånt, fortsetter Bach.

Vil ikke kommentere

Max Hermansen ønsker ikke å kommentere utsagnene fra Vepsen-redaktøren.

– Jeg kommenterer aldri noe som Tor Bach i Vepsen kommer med, sier Hermansen til TV 2.

Ronny Alte, talsmann for Pegida Norway, understreker at også han tar avstand fra innleggene som ble lagt ut på Pegida Norges facebookside.