Superstjernen stoppet Qatars «leiesoldater» og ordnet historisk gull

– I dag er vi glade for at Frankrike og håndballen seiret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Qatar-Frankrike 22-25

Frankrike er verdensmestere i håndball 2015 etter å ha slått Qatars mye omdiskuterte og dyrt innsamlede landslag i finalen søndag.

Qatar kunne blitt den første ikke-europeiske vinneren av VM, men vertsnasjonen møtte sine overmenn i søreuropeerne.

Anført av en fenomenal Nikola Karabatic, ledet franskmennene fra start til slutt og tok sitt femte VM-gull med sifrene 25-22.

– De kan grave det ned i ørkenen
Med gull nummer fem er de det mestvinnende laget i VMs historie. Romania og Sverige følger nærmest med fire.

– I dag er vi glade for at Frankrike vant og at håndballen seiret, sa TV 2s håndballekspert Bent Svele etter kampslutt, og refererte til den konroversielle sammensetningen av Qatars lag. 

Kommentatorkollega Harald Bredeli var ikke uenig.

– Spillerne på Qatar fortjener en hyllest for prestasjonene sine, men alt det andre kan de i og for seg grave ned i ørkenen.

– Mentaliteten bikker det Frankrikes vei
Frankrike så i førsteomgang ut til å nærmest kunne cruise inn til seier, men det ble langt jevnere enn de fleste hadde trodd i den andre. 

– Det er den franske mentaliteten som bikker det Frankrikes vei. De har selvfølgelig mange stjerner, men det er lagmentaliteten som gjør at de vinner til slutt. Det som illustrerer det aller best er kanskje det siste returløpet til (Valentin) Port. De har vunnet kampen og kan egentlig bare stå stille, men han kaster seg inn likevel, sa håndballekspert Randi Gustad.

Frode Scheie pekte videre på dybden i det franske laget som en avgjørende faktor. 

– De vinner jo også på at de har en litt større bredde. De tillater jo blant annet å hvile Karabatic. Jeg må gi honnør til Qatar, som har to spillere i midtforsvaret som jobber iherdig, (Hassan) Mabrouk og (Rafael) Capote, som unngår å få den siste tominutteren. Franskmennene blir litt slitne, og det blir en dramatisk kamp sånn sett. Vi får en severdig finale, hvor den første absolutt var den beste, sa han.

– Det er noe av det beste jeg har sett
Frankrike var den store favoritten før kampen og viste også hvorfor fra første minutt.

Laget til Claude Onesta kom klart best i gang i Lusail Arena og fikk tidlig en komfortabel ledelse mot et hardspillende vertslag som pådro seg tre tominuttere før omgangen var halvspilt - to av disse til kaptein Mabrouk. 

Etter 15 minutter var Frankrike i føringen med 9-5, ledet an av en fabelaktig Karabatic og et solid fransk forsvar.

Capote, Qatars kubanske innslag, sørget for at Qatar holdt noenlunde følge med den ene briljante scoringen etter den andre, men det meste handlet om Karabatic.

– Han har styrt showet. Det er verdensklasse i alt han gjør. Det er noe av det beste jeg har sett, sa Scheie i TV 2s studio etter at Frankrike tok med seg en 14-11-ledelse til pause.

Nærmet seg
Qatar-trener Valero Rivera, som ledet Spania til VM-gull for to år siden, fikk se laget sitt redusere Frankrikes ledelse til bare ett mål noen få minutter ut i andre omgang, og Qatar holdt godt følge med de franske storfavorittene utover i omgangen.

Etter 45 minutter stod det fortsatt «bare» 20-19 til franskmennene, men nærmere skulle ikke Qatar, som før mesterskapet hadde en 16. plass som beste resultat i et VM, komme.

De ti siste minuttene rykket Frankrike gradvis fra, og etter 60 minutter stod det 25-22 på resultattavlen i favør franskmennene. Det tredje VM-gullet på de siste fire turneringene var et faktum.

Tidligere på dagen vant Polen over Spania etter ekstraomganger i bronsefinalen, og kopierte dermed bragden fra 2009.