«Uimotståelige» Arsenal holdt lekestue med Aston Villa

– Alle idrettsutøvere jakter på flytsonen. Der er Arsenal nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal-Aston Villa 5-0

Arsenal-oppturen fortsetter.

Søndag fulgte Arsène Wengers elever opp 2-0-seieren borte mot Manchester City i forrige runde med en enkel og leken 5-0-seier over Aston Villa. 

Scoringene fra Olivier Giroud, Mesut Özil, Theo Walcott, Santi Cazorla og Hector Bellerín sørget for Arsenals femte strake seier i alle turneringer, og tar laget opp på like mange poeng som Southampton på den viktige fjerdeplassen.

For Villa går det derimot ikke like bra. Laget til Paul Lambert befinner seg nå på 16. plass, bare tre poeng over streken.

– De er nesten uimotståelige
Etter en første halvdel av sesongen hvor prestasjonene til Arsenal varierte fra det sublime til det begredelige, ser laget ut til å ha funnet formen for alvor i 2015.

– Alle idrettsutøvere jakter det de kaller «flytsonen». Der du slipper å tenke og ting går naturlig, og når Arsenal er der er de nesten uimotståelige. Der er de akkurat nå. Nå pøser de bare på, sa Erik Thorstvedt i TV 2s studio etter kampen.

Med seier til både Manchester United, Liverpool og Tottenham lørdag, tetner det seg ytterligere til i kampen om fjerdeplassen som gir Mesterliga-kvalifisering. 

– Forskjellen på Arsenal og Manchester United er at Arsenal har et kollektiv og en samhandling som United kanskje mangler. Jeg tror Wenger er veldig fornøyd med situasjonen akkurat nå. Han har fått inn en fleksibel forsvarsspiller, har dobbel dekning på keeperplass, og veldig mange alternativer fremover på banen. Jeg tror Wenger føler seg vel med den troppen han sitter med, sa Tor-Kristian Karlsen, og fikk støtte av Thorstvedt:

– Jeg mener Arsenal er et bedre fotballag enn Southampton og kommer til å få en plass i topp fire.

Selv var Wenger naturligvis en fornøyd mann etter full tid.

– Ja, i dag var vi gode overalt på banen. Det jeg likte var at vi var konsentrerte både defensivt og offensivt i hele dag. Vi hadde respekt for kampen, og spilte den typen fotball vi vil spille helt til siste minutt. Vi var raske, mobile, sterke... Ingrediensene i dag var gode, sa han til TV 2.

Özils briljante målgivende
Før kampen var det knyttet spenning til om lagenes siste nysigneringer, Gabriel og Scott Sinclar, ville få prøve seg, men begge måtte se seg fornøyde med en plass på benken for sine nye arbeidsgivere.

Walcott fikk dog starte sin første ligakamp på nøyaktig 13 måneder i Alexis Sánchez' skadefravær, og 25-åringen fikk en stor sjanse allerede før minuttet var spilt. Cazorla fant lynvingen i bakrommet, men en noe rusten Walcott brukte for lang tid med ballen og måtte se muligheten renne ut i ingenting.

Det tok likevel ikke lang tid før hjemmepublikumet kunne juble. 

Etter drøye syv minutter spiller Özil gjennom Giroud med en lekker hælflikk på første berøring, og franskmannen hadde små problemer med å chippe inn sitt syvende ligamål for sesongen og sende Wengers menn foran.

I stolpen fra Cazorla
Enveiskjøringen fortsatte utover i førsteomgangen, og bortelaget slet med å skape noe som kunne minne om målsjanser. 

– Det er total klasseforskjell her. Dette er virkelig topp mot bunn, kom det fra kommentator Nils Johan Semb etter halvspilte første 45.

Like etter kunne den klasseforskjellen også gitt Arsenal en ledelse som i større grad gjenspeilte den, men Cazorlas skudd fra 17 meter gikk i stolpen og ut. Noen minutter senere satte Özil ballen i nota etter lekkert samspill med Cazorla inne i Villas 16-meter, men dommer Anthony Taylor hadde noen sekunder i forveien blåst for offside.  

Etter 35 minutter var det Aaron Ramseys tur til å prøve seg, men det harde skuddet fra waliseren gikk rett i nevene på Guzan. 

Dominansen var total, men tre minutter før pause var bortelaget nære på å få en usannsynlig utligning. Carlos Gil, Villas eneste fremtredende spiller i de første 45, fant Andreas Weimann med et utsøkt innlegg fra høyre, men David Ospina i Arsenal-buret fikk avverget fra kloss hold og sørget for at Arsenal ledet 1-0 til pause.

Lekre Arsenal-mål
– Det er sjelden man ser et lag som er så ustrukturerte på dette nivået. Det har vært skremmende. De tar forsvarsspillet 30-40 år tilbake i tid.

Det var Thorstvedt i TV 2s studio knallharde dom over bortelaget i pausen. Paul Lamberts mannskap startet riktignok andreomgangen betydelig bedre enn de gjorde den første, men etter drøye ti minutter var det igjen mye rom bak gjestenes forsvarsfirer for vertene til å boltre seg i.

Giroud spilte en presis stikker gjennom til Özil, og fra skrått hold satte den tyske playmakeren ballen presist i mål bak Guzan. 2-0, og poengene var tilsynelatende allerede delt ut. 

2-0 er imidlertid en farlig ledelse, vil enkelte hevde, men seieren var sjelden eller aldri truet.

Etter 63 minutter fullførte Walcott et eksemplarisk Arsenal-angrep ved å skru ballen bak Guzan og i mål, og de siste 30 minuttene ble med det en sjarmøretappe for «the gunners».

Enveiskjøring til siste minutt
Giroud var like etter nære på ved å øke til 4-0, men franskmannens heading gikk, heldigvis for bortelaget, i tverrliggeren og over.

Det ble Girouds siste involvering, men erstatter Chuba Akpom trengte ikke lang tid på å markere seg. Den lovende 19-åringen ble felt av Guzan etter bare syv minutter på banen, og dommer Taylor kunne ikke annet gjøre enn å peke på 11-metersmerket. 

Straffen fra Cazorla, som fortsatte storspillet på Arsenals midtbane, var alt annet enn kontrollert og gikk rett på amerikaneren, men Guzan klarte likevel ikke å forhindre at Arsenal gikk opp til 4-0.

På tampen fikk Bellerín æren av å sette inn 5-0, og hans første Arsenal-mål noensinne, med innsiden av foten fra 17 meter, og ydmykelsen var total for bortelaget.

Slik spilte lagene:

Arsenal: Ospina - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Ramsey (Flamini, 77.min), Walcott (Rosicky, 70.min), Cazorla, Özil - Giroud (Akpom, 70.min)

Aston Villa: Guzan - Hutton, Clark, Okore, Richardson - Delph, Sánchez (Westwood, 76.min), Cleverley (Agbonlahor, 65.min), Gil, Weimann (Sinclair, 66.min) - Benteke