Kenji Goto's mor: – Han ønsket at verden skulle bli et bedre sted 

Videoen som viser at IS henretter Kenji Goto (47) er etter alt å dømme ekte, ifølge japanske myndigheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrorgruppen IS publiserte lørdag kveld en video som viser halshuggingen av den japanske journalisten Kenji Goto, melder Site Intel Group som overvåker ekstreme grupper.

Japanske myndigheter konkluderer med at videoen der Den islamske staten (IS) skjærer hodet av det japanske gisselet, etter alt å dømme er ekte.

– Nå starter marerittet

Gisselet var ikledt en oransje drakt lik den som andre gisler også har brukt, og henrettelsen skal ha blitt utført av den britiske IS-bøddelen «Jihad-John».

– Nå starter Japans mareritt, sier den britiske IS-krigeren som advarer Japan mot at dette kan skje igjen.

Forrige lørdag hevdet terrorgruppen at det ene av de to japanske gislene var drept. IS ga japanske myndigheter en 72 timer lang frist på å betale 200 millioner dollar.

Ville at verden skulle bli bedre

Kenji Gotos mor, Junko Ishido, har lenge tryglet IS om å slippe sønnen hennes fri. I går kom likevel beskjeden hun hadde fryktet aller mest.

Ishido var oppløst i tårer da hun lørdag ga en kort kommentar i sitt hjem i Tokyo.

– Kenji er ikke lenger. Jeg finner ikke ord som kan beskrive hvordan jeg opplever min sønns svært triste bortgang. Kenji ønsket at verden skulle bli et bedre sted uten krig, forteller en gråtkvalt Ishido.

– Det eneste han ville var å hjelpe barn ut av krig og fattigdom. Jeg lover å fortsette arbeidet hans med deres støtte, sa Ishido.

– Japan vil «aldri tilgi»

Statsminister Shinzo Abe sier at han reagerte med «ekstremt sinne» på drapet og lover å aldri tilgi terroristene som drepte 47-åringen.

Terrorgruppen IS hevder de har henrettet det japanske gisselet Kenji Goto. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB scanpix
Terrorgruppen IS hevder de har henrettet det japanske gisselet Kenji Goto. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB scanpix

Abe har fordømt drapene på de to gislene og kaller det en umoralsk og avskyelig terrorhandling.

– Japan kommer aldri til å tilgi IS for dette, sier Abe i en uttalelse ifølge CNN

– Avskyelig og barbarisk

USAs president Barack Obama har også uttalt at USA fordømmer det grufulle drapet og kaller det avskyelig og barbarisk, ifølge Politico.

AVSKYELIG: Barack Obama kaller IS' handling for avskyelig. Foto: AFP
AVSKYELIG: Barack Obama kaller IS' handling for avskyelig. Foto: AFP

– Vi applauderer Japans trofaste bidrag til å fremme fred og fremgang både i Midtøsten og globalt, inkludert den støtten til uskyldige mennesker som er rammet av konfliktene i regionen, sier Obama.

Han understreker at de vil fortsette å jobbe sammen med sine allierte med å ødelegge IS. 

Obama får støtte fra Storbritannias statsminister David Cameron som sier at drapet på Goto var en «ytterligere påminnelse om at IS drives av ondskap, uten hensyn til menneskelig liv». 

Utenriksminister Børge Brende viser sin støtte i sosiale medier. Hans kondolanse går til Gotos familie. «Det motbydelige drapet viser ISILs brutalitet», skriver han.