SVÆRING: University of Phoenix Stadium i Glendal, Arizona. Arena for nattens Super Bowl mellom New England Patriots og Seattle Seahawks.
SVÆRING: University of Phoenix Stadium i Glendal, Arizona. Arena for nattens Super Bowl mellom New England Patriots og Seattle Seahawks.

Det du trenger å vite om Super Bowl

Hvem av trenerne har lagt den beste taktikken? Hvem av spillerne vil vinne sine dueller og skinne på den mest opplyste scenen?

De 21 mest sette TV-programmene i amerikansk historie starter med de samme to ordene: «Super» – og «Bowl».

Nattens finale er den 49. i rekken og vil etter all sannsynlighet føye seg inn på topplisten. Sluttspillfinalen i NFL er også, med sine 500 millioner dollar, verdens mest verdifulle sportshendelse, ifølge ForbesSommer-OL inntar andreplassen, verdsatt 152 millioner dollar lavere.

Det er fortsatt noen ledige seter i University of Phoenix Stadium før stadionkapasiteten på 76.800 er nådd. Minsteprisen i skrivende stund er 70.170 norske kroner, men inkluderer ikke reisen til Arizona.

Reklamespottene er derimot utsolgt, til tross for at NBC satte stykkprisen til 4,5 millioner dollar for 30 sekunder. Idina Menzel skal synge nasjonalsangen før kamp, som har avspark halv ett i natt norsk tid. Forhåpentligvis får hun en bedre introduksjon enn den John Travolta ga henne under fjorårets Oscar-utdeling

10 år siden sist
Katy Perry er årets utvalgte pauseartist, og skal etter sigende få besøk av både Lenny Kravitz og Missy Elliott på scenen. I gamblinghovedstaden Las Vegas kan en sette penger på hvilket antrekk og hårfarge Perry vil ikle seg under showet. 
Innpakningen er som vanlig grandios, men det handler tross alt om det som skal foregå på det oppmerkede grønne gresset. Et gress som til vanlig er plassert utenfor stadion, men som rulles inn for anledningen. 

Regjerende mestre Seattle Seahawks er tilbake i Super Bowl. Det er ti år siden et lag gikk til Super Bowl to år på rad. Forrige lag som kvalifiserte seg til påfølgende finaler er årets motstander New England Patriots. Den gang reiste Patriots hjem til Massachusetts med Lombardi-trofeet begge ganger, en bragd Seahawks gjerne vil gjenta.

Quarterbackene er stjernene
Finalelagenes to quarterbacks er stjernespillere, men er i hver ende av både alders- og lønnsstigen. Tom Brady er 37 år gammel, har tjent 178 millioner dollar siden Patriots draftet han i 2000. Brady starter sin sjette Super Bowl, flere enn noen annen spiller i historien, og blir vurdert som en av tidenes beste NFL-spillere. 

Seahawks traff jackpot da de draftet Russell Wilson i tredje runde i 2012. Wilson med sine 180 centimeter ble av mange lag vurdert som for liten til å bli en dominerende quarterback i NFL. Seahawks så potensialet og er blitt belønnet med to finaler på tre år med Wilson ved roret. En annen fordel er at Wilson fortsatt lønnes som en spiller draftet i tredje runde, noe som i 2014-sesongen koster Seahawks 622.434 dollar. Til sammenligning tjener 17 quarterbacks i NFL over 13 millioner dollar i året, og 58 quarterbacks hevet høyere lønn enn Wilson denne sesongen. 

NFL har et lønningstak for de 32 lagene i ligaen. Summen av et lags spillerlønninger kan ikke overstige 133 millioner dollar. Et lag med en «lavlønnet» quarterback som Wilson kan bruke de tilgjengelige dollar til å styrke andre deler av laget. Seahawks har blant annet brukt pengene til å bygge et fryktet og hardtslående forsvar. 

Vant hver sin avdeling
Patriots og Seahawks vant hver sin avdeling i grunnspillet, men har på ingen måte surfet til finalen. I sin første kamp i sluttspillet møtte Patriots formidabel motstand i Baltimore Ravens. To ganger i løpet av kampen lå New England under med 14 poeng før Brady ledet laget til seier mot mesterne fra 2012-sesongen. Seahawks største hinder var deres siste sluttspillkamp mot Green Bay Packers.

I oppgjøret der Super Bowl-billett var premien, spilte Wilson sin dårligste kamp som NFL-spiller - i 55 av 60 minutter. Fire ganger endte hans kast i hendene på motstanderne. Seahawks mistet ballen ytterligere en gang. Å gi vekk baller fem ganger i løpet av en kamp fører som regel til tap. Green Bay greide derimot ikke å omsette gavene fra Seahawks i poeng og gikk slukøret av banen etter at runningback Marshawn Lynch og Wilson fant høyeste gir i kampens siste fem minutter. Kampen gikk til overtid der Seattle gjorde kort prosess med gjestene fra Wisconsin. På flyet tilbake til Green Bay satt Packers quarterback Aaron Rodgers, som i går ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller for inneværende sesong.

Motstand også utenfor banen
Det er ikke bare på banen Super Bowl-lagene har møtt adskillig motstand. Patriots og Seahawks vil ikke vinne mange popularitetskonkurranser utenfor sin egen hjemby. Patriots siste sluttspillkamp mot Indianapolis Colts endte ikke bare med klar seier. Kampen vil for alltid bli stemplet som «Deflategate». I NFL stiller lagene til kamp med tolv egne kampballer.

I kampen mot Colts hadde elleve av tolv Patriots-kampballer mindre lufttrykk enn tillatt. Ballene ble pumpet opp til riktig trykk i pausen halvveis. Patriots scoret fire touchdown med godkjente baller og utklasset Colts, men de ulovlige ballene fra første halvdel ble kampens «snakkis» og er fortsatt under etterforskning.

For det er ikke første gang Patriots har tatt snarveier og blitt avslørt. I 2007 gjorde Patriots ulovlige opptak av treningene til divisjonsrival New York Jets. «Spygate» var en realitet og kostet trener Bill Belichick 500.000 dollar i bot. Patriots mistet sitt førsterundevalg i påfølgende draft og ble bøtelagt 250.000 dollar. Samlet er det den fjerde høyeste boten noen gang utdelt av NFL. 

Brudd på dopingreglene
Seattle Seahawks er heller ikke snilleste gutt i klassen. Etter at Pete Carroll overtok som trener for laget i 2010 har laget nådd nye høyder, men har også fått et dopingstempel. Under Carroll fulgte ni dopingsaker de neste årene. Konsekvensene er derimot svært milde etter europeisk standard. Fire kamper suspensjon for brudd på dopingreglene er standard straff for første positive prøve.

Seahawks fryktede, fysisk dominerende og effektive forsvar er kapable til å gi alle motstandere problemer, men påkaller seg også ofte dommernes oppmerksomhet. De to siste år har Seahawks vært ligaens mest avblåste lag. Sist sommer utbetalte NFL forlik i et søksmål reist av tidligere spillere. Søksmålet ble reist på grunnlag av en mengde saker av hjerneskader relatert til spill i ligaen. Forliket var pålydende 675 millioner dollar, og har medført stadig innstramming av spillereglene for ligaen. Spilleregler Seahawks altså oftest synder mot.

Negativ historikk kommer neppe i fokus når Super Bowl sparkes i gang i natt. Dette er kvelden for duellen i ørkenen. Hvilke trener har lagt den beste taktikken? Hvilke spillere vil vinne sine dueller og skinne på den mest opplyste scenen?

Seahawks lener seg tradisjonelt i stor grad på sin lite snakkesalige running back Marshawn Lynch, som vet han må holde eventuelle feiringer under kontroll. Patriots og Brady kaster ballen oftere. Dersom Lynch greier å springe effektivt med ballen vil Seahawks også holde Patriots angrep på sidelinjen. For Seattle er det også et alternativ å la quarterback Wilson løpe med ballen.

Brady på den andre side er langt mer stasjonær og vil trolig være avhengig sin stjernemottaker og tight end Rob Gronkowski. Gronkowski har hatt en skadepreget karriere. Friskmeldt har han levert resultat ingen andre tight end kan vise til. Dersom Patriots offensive linje kan beskytte Brady, som fritt får fordele baller, kan det bli en tung motbakke for Seahawks. 

2007 var sist gang Super Bowl ble spilt i Glendale i Arizona. Den gang var Patriots storfavoritter mot New York Giants. Laget fra Boston gikk ubeseiret gjennom grunnseriens 16 kamper som første lag i historien, og fortsatte å overbevise i sluttspillet. Etter tre av tre Super Bowl-titler på seks år ble det et sviende nederlag for Brady og trener Belichick i ørkenen den gang. Siden har de kommet til en femte Super Bowl under Brady og Belichick, der Giants også den gang ble for sterke. Patriots blir omtalt som dette millenniums dynasti i NFL. 60 effektive spilleminutt i Arizona vil besvare om Patriots dynasti fortsatt består, eller om Seahawks og Wilson er de nye herskerne av NFL.