Rentekutt kan gi skattesmell

Bare én av fire skatteytere kontrollerer skattetrekket sitt. Dette kan føre til baksmell for personer med boliglån.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skattekortet er et papir som vi lønnsmottakere ikke har sett på over ett år, ettersom det nå er arbeidsgiveren som henter det direkte hos skattemyndighetene.

Da er vi ikke så flinke til å sjekke skatteprosenten heller.

– En av fire er inne og sjekker skattetrekket, opplyser kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten til TV 2. 

Folk med boliglån bør sjekke

Flere av oss bør absolutt sjekke skattetrekket. Dette gjelder særlig de mange hundre tusen av oss som har boliglån.

– I år er det en spesiell situasjon der vi ser en rentenedgang og det kan gjøre store utslag på skatten, fortsetter kommunikasjonsdirektøren. 

Derfor får du skattesmell

Avhengig av boliglånets størrelse, og hvor mye banken din har satt ned den renten du skal betale, kan du enkelt regne ut hvor mye mindre du får i skattefradrag.

– Dersom du har et boliglån på 3 000 000 kroner, og renta på boliglånet blir satt ned med 0,5 prosentpoeng, synker dine årlige renteutgifter med 15 000 kroner. Da får du en skattesmell på 27 prosent av dette beløpet, det vil si 4050 kroner, sier Jan H. Bangen, advokat i Skattebetalerforeningen.

Dette er bare et forsiktig anslag for mange. Litt mer å rutte med hver måned er kanskje penger du ikke engang merker at du bruker. Men sluttregninga blir for et helt år – det er en skattesmell som svir.

– Man kan risikere å få restskatt, at man kommer i den situasjonen at man har betalt for lite gjennom året, sier Mariken Holter i Skatteetaten.