Flere snøskred og stor snøskredfare i fjellet 

Det ble satt i gang stor leteaksjon etter at flere skred gikk like ved Sogndal skisenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble meldt inn flere snøskred i fjellområdet vest for Sogndal skisenter lørdag formiddag. Det er stor snøskredfare i området.

Det er lite trolig at noen ble tatt av skredene, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge.

– Det var opprinnelig meldt om i alle fall to skred, ett av dem på nordsiden av Blåfjellet. Der ble det meldt om at det gikk fire spor inn og fire spor ut av skredet. Det gjort søk og man har ikke funnet tegn på at noen personer var involvert, sier redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB lørdag ettermiddag.

– Det var også meldt om skred på sørsiden av Kambafjellet, men heller ikke der er det noe som tyder på at noen har blitt tatt, sier Mannsåker.

Politiet skal lørdag ettermiddag vurdere om det skal gjøres mer i saken, ifølge redningslederen.

– Dette er i nærområdet til et skisenter og området blir mye brukt til frikjøring. Det er mange folk i fjellet siden det er lørdag, sier operasjonsleder Inge Værøy ved Sogn og Fjordane politidistrikt til TV 2.

Røde Kors, hundeekvipasjer, et Sea king redningshelikopter og luftambulanse deltok i søket. 

Geolog Odd-Arne Mikkelsen i NVE sier til TV 2 at det er betydelig skredfare flere steder i Sør-Norge. 

– Skredfaren er på nivå 3 av 5. De er da det skjer flest ulykker der folk er involvert. Årsaken er at det ofte er godt vær, folk vil ut på tur, og man ikke alltid får de klassiske tegn fra snøen om at det er farlig: Ferske skred, drønn og lyder i snøen, se at snøen sprekker opp, sier han.

Faren er stor fordi et vedvarende svakt snølag i bunn har blitt laget over veldig kort tid.

– Fordi snøen oppå er så myk, vil en skigåer kunne påvirke det svake snølaget under, sier Mikkelsen. 

Det var Sogndal skisenter Hodlekve som meldte inn skredene til politiet. Første melding kom klokken 12.04.

Daglig leder i Sogndal skisenter Cecilie Grendahl sier at de ikke har noen direkte indikasjoner på at det skulle være folk i områdene hvor rasene gikk.

– Vi har vært i kontakt med en del folk som kunne tenkes å være i området, og ingen av dem er savnet, sier hun til TV 2.

Skredene har gått utenfor frikjøringsområdene som er knyttet til skisenteret. Områdene brukes av folk som går på toppturer en marsj unna.

Skiheisen som frakter skiturister opp i det aktuelle området er nå stengt.

Det er betydelig snøskredfare i Sogn og Fjordane. Det frarådes å oppholde seg i områder med fokksnø, og anbefales å være varsom der det er kul-formasjoner i terrenget.