Røros  20150130.
Petter Northug jr. like etter målgang i fredagens semifinale i klassisk sprint for herrer i NM på ski 2015 på Røros.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Røros 20150130. Petter Northug jr. like etter målgang i fredagens semifinale i klassisk sprint for herrer i NM på ski 2015 på Røros. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Northug tok NM-gull – mens Johnsrud Sundby brøt midtveis

Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby ga seg like etter skibyttet. Først over målstreken var Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se VM-uttaket her klokken 15!

Saken oppdateres.

Northug viste strålende VM-form, og etter å ha lekt seg fremover og tilbake i tetgruppen, avgjorde skistjernen det hele på oppløpet.

Niklas Dyrhaug tok 2. plassen, mens Didrik Tønseth stakk av med den siste pallplassen.

Dyrhaug var full av lovord om det Petter Northug leverte i dagens løp.

– Han har det kicket som han hadde for et par-tre år siden, sier Niklas Dyrhaug om kameraten.

– Felles plan med kongen
Hovedpersonen selv, som alltid med et smil rundt munnen, var i godlaget da han snakket med TV 2 etter medaljeseremonien.

– Er det en såpass god prestasjon at jeg bør ta av meg lua? spurte TV 2s reporter Ernst A. Lersveen.

– Den hua der burde du aldri hatt på deg, svarte en flirende NM-vinner, før han fortsatte:

– Det var trivelig å møte Kongen, det er det alltid. Vi to har mye meninger, så jeg kan ikke fortelle alt her. Men vi har en god tone, det har vi, og vi har lagt en felles plan på hvordan vi skal putte det norske flagget brutalt på stadion i Falun.

– Hvor langt unna er du maksformen?

– Jeg kan gå enda fortere. Kroppen min og hodet mitt er innstilt på VM i Falun. Selv om folk ikke tror på meg, så har det vært en plan bak alt.Og det ser jo ut til at jeg kanskje kan treffe bra i år, sier skistjernen til TV 2.

På pressekonferansen etter dagens renn utdypet Northug ytterligere rundt hans kommentar om at han og Kong Harald hadde laget en felles plan for VM i Falun.

– Både svenskekongen og Kongen er langrennsinteresserte. Jeg har tenkt å invitere dem – med følge – til en middag hos meg etter sesongen.

– Får døtrene være med?

- Ja, på svenskesiden, ja. For å hedre Kong Harald tar vi seilbåten fra Trondheim til Mosvika. I Mosvika skal de få tilbud om elgkjøtt begge to.

Dyrhaug skapte strekk i feltet
Etter en kaotisk start, der hele 120 startende skulle ut fra startområdet på en og samme gang, løste det seg etter hvert greit opp.

Etter den første runden var det Eldar Rønning som var i ledelsen foran Niklas Dyrhaug og Anders Tettli Rennemo. I minuttene etter tok Dyrhaug tak og satte opp tempoet, noe som førte til at det ble et visst strekk i feltet.

Krogh og Tønseth satte fart
Etter hvert etablerte 15-16 løpere seg i en tetgruppe. Både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug hang godt med, men det var Dyrhaug og etter hvert også Didrik Tønseth og Finn Hågen Krogh som styrte det.

Sjur Røthe, som var en av mange favoritter til å kjempe om medajleplass, fuikk problemer og ble hengende etter tetgruppen.

Johnsrud Sundby brøt
Ved skibytte hadde også Martin Johnsrud falt bakover i feltet. 30-åringen så tung ut og etter et dårlig skibytte valgte Tour de Ski-vinneren å gi seg.

I tet lå trioen Tønseth, Dyrhaug og Hågen Krogh, mens et knippe løpere fulgte hakk i hel.

Blant det knippe var Petter Northug. Og skistjernen så virkelig ut til å kose seg. I det ene øyeblikket lå 28-åringen fremst, før han i det neste plutselig lå helt bakerst.

– Jeg er bekymret, sa Johnsrud Sundby til et samlet pressekorps.

Dyrhaug og Tønseth prøvde seg – men Northug tok tak
Med halvannen kilometer igjen stakk Dyrhaug og Tønseth fra de fire andre som hadde dannet tetgruppen på seks løpere de siste kilometerne.

Men Northug ville ikke gi seg, og hentet inn igjen ledelsen, før han spurtet inn til seier.