Røros  20150131. Petter Northug jr. (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby (t.h.) like etter start i lørdagens 30km skiathlon for herrer i NM på ski 2015 på Røros. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Røros 20150131. Petter Northug jr. (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby (t.h.) like etter start i lørdagens 30km skiathlon for herrer i NM på ski 2015 på Røros. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Halve herrelandslaget vrakes fra VM-troppen

VM-troppen er offentliggjort. Se hvem som skal presentere Norge i VM!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Røros (TV 2): Da er den norske troppen som skal jakte edelt metall i Falund endelig tatt ut.

Se VM-troppen nederst!

Herreuttaket har skapt hodebry for landslagsledelsen den siste tiden. Spesielt sprintuttaket har vært vanskelig. Det ble ikke lettere av at Timo André Bakken vant foran Sondre Turvoll Fossli og Emil Iversen. Tomas Northug, som ledet store deler av finalen, falt i den siste svingen og endte på 5. plass.

Hjelmeset fikk rett
Med «bare» tolv herreplasser til VM er grunn til å tro at det er flere av løperne som nå er skuffet etter at landslagssjef Vidar Løfshus har presentert troppen. TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset uttalte tidligere lørdag at han trodde halve landslaget kom til å bli vraket.

Av de åtte utøverne på allroundlandslaget mente Hjelmeset at kun fire får VM-billett. De fire var Chris Jespersen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Didrik Tønseth. Han trodde Eldar Rønning, Simen Østensen, Simen Andreas Sveen og Pål Golberg blir vraket.

Og Hjelmeset fikk rett.

– Jeg er overrasket over det. Før sesongen hadde jeg trodd at Eldar Rønning og Simen Østensen skulle komme til VM. Men den kanskje aller største skuffelsen er at Pål Golberg har gjort det såpass dårlig utover i sesongen. Han har antakelig feilprioritert. Jeg skulle gjerne sett han på Tour de Ski, kom det fra Hjelmeset.

Mener Nystad har gjort en for dårlig jobb
Hjelmeset er usikker på hvorfor landslagsløperne har slitt så mye denne sesongen.

– Sundby er jo rå, men Jespersen har ikke hatt noen god sesong.  Jeg vil gjerne høre med Trond Nystad om hvorfor de ikke presterer bedre, sier eksperten.

– Har Nystad gjort en god nok jobb?

– Det har han definitivt ikke når fire av åtte løpere ikke kommer til VM, sier Hjelmeset.

Han antyder at manglende sult og større press kan være grunner til at flere landslagsløpere har sviktet denne sesongen. 

– Jeg regner jo med at man er sulten uansett. Jespersen hadde det bra på Team United Bakeries. Han hadde litt mer ro der, for det var ikke noe press. Kanskje han føler på presset. Røthe har heller ikke gått opp mot sitt beste etter Lillehammer før jul, sier Hjelmeset. 

Herretropp (12 utøvere): P Northug, T Northug, Dyrhaug, Røthe, Krogh, Gløersen, Johnsrud Sundby, Jespersen, Tønseth, Vigen Hattestad, Brandsdal, Turvoll Fossli.

Kvinnetropp (11 utøvere): Bjørgen, Johaug, Weng, Brun-Lie, Haga, Ek Hagen, Størmer Steira, Caspersen Falla, Flugstad Østberg, Uhrenholdt Jacobsen, Gjeitnes.