SELFIES: Menn som tar mange selfies scorer høyere på psykopatiske trekk, viser ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SELFIES: Menn som tar mange selfies scorer høyere på psykopatiske trekk, viser ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Menn som tar mange selfies kan ha psykopatiske trekk 

Venner som deler tonnevis med «selfies» kan være irriterende. Nå viser rykende fersk forskning at det kan også ligge mer alvorlige personlighetsavvik bak!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en ny studie fra Ohio State University viser nemlig at menn som spyr ut «selfies» på sosiale medier kan ha milde psykopatiske trekk.

I undersøkelsen svarte 800 menn i alderen 18–40 år på spørsmål om deres fotovaner og publisering av selfies på Internett. De ivrigste selfie-takerne viste seg å også ha tydelige antisosiale trekk.

Første gang bekreftet i studie

– Det er ikke overraskende at menn som legger ut mange selfies, og bruker mer tid til å redigere bildene er narsissistiske, men dette er første gang dette har blitt bekreftet i en studie, sier forskningsleder Jesse Fox ved Ohio State University i en pressemelding.

Menn som poster mange bilder av dem selv på nettet scoret høyere på tester som måler narsissisme og psykopati. De som i tillegg redigerer bildene før de legger dem ut, scoret enda høyere anti-sosiale og narsissistiske trekk.

– Det er likevel ikke sagt at disse resultatene betyr at alle menn som poster mange selfies automatisk er psykopater eller narsissister, understreker Fox. 

Hun understreker samtidig at nivåene for oppførsel likevel var innenfor det som regnes som normalt.

Psykopater vil ikke redigere

Mennenes om deltok ble spurt hvor ofte de postet bilder, hvorvidt de redigerte disse først, enten ved å legge på filtre eller ved å beskjære bildene. De gjennomførte også en spørreundersøkelse som gikk på anti-sosial oppførsel og selv-objektivisering. 

Forskeren forklarer at de som postet mest bilder scoret høyt på narsissistiske og psykopatiske trekk, men at psykopati kunne ikke knyttes opp mot redigering av bilder. 

– Dette henger sammen med at psykopati kan karakteriseres med impulsivitet. Psykopater vil ta bildet, og publisere det med en gang. De vil se seg selv, og ikke bruke tid på redigering, forklarer Fox. 

Sosiale medier 

– Fremveksten av sosiale medier har gjort at alle blir mer opptatt av eget utseende. Det betyr at selv-objektivisering kan bli et større problem for både menn og kvinner. 

Fox forklarer at denne studien ikke tar for seg kvinner, men at hun jobber med en oppfølgningsundersøkelse der mye tyder på at funnene også er relevante for dem.

Studien i sin helhet ble publisert i tidsskriftet Personality and Individual Differences, og kan leses i sin helhet her