Jan (45) er på kjærestejakt, men gruer seg til sex og tungekyss

Psykisk syke Jan sliter med angst, og er redd for det meste i hverdagen. 

Se klippet fra dokumentaren «Livet er rart» i toppen av saken.

Jan er 45 år og psykiatrisk pasient. Etter et langt liv på psykiatrisk institusjon ønsker han å forandre livet sitt. Han har to store drømmer – overvinne angsten, og få seg kjæreste. Hans gode venn Rolf Arne bestemmer seg for å hjelpe ham.

Vil ha en å dele livet med

I utdraget fra dokumentaren «Livet er rart» ser vi hvordan Jan reagerer når han blir intervjuet av en journalist fra Drammens Tidende. Jan jakter på kjærligheten, men gruer seg litt til hva som vil skje om han først får en.

– Jeg har aldri hatt kjæreste. Det lengste jeg har gått er å klemme dem, sier Jan.

Angst for mye

Jan er ute etter en snill, ærlig og trofast jente som han kan dele livet med. Ettersom han er redd for så mange ting i hverdagen, er det en fordel for Jan at hun også sliter med noe.

– Det er en fordel at vi kan forstå hverandre bedre. Jeg har angst for så mye, så jeg vet ikke om jeg finner ei jente som er like redd som meg, sier han.

Noe Jan gruer seg veldig til er sex og tungekyss. Bare tanken på det gjør han flau.

– Alle som er gift gjør det, og alle som er samboere, sikkert ... Jeg tenker på ... Sex, da, sier han brydd. 

– Jeg gruer meg til det, for jeg har aldri gjort det før. Jeg gruer meg litt til tungekyss, for jeg synes det høres grisete ut. Jeg tenker på at det er mye bakterier, sier han i TV 2-dokumentaren. 

Vil fjerne det dystre

Rolf Arne Leer er selve hjernen bak dokumentaren, og har vokst opp på gården hvor foreldrene driver den psykiatriske institusjonen. For Leer er det viktig å tegne et annerledes bilde på psykiatrien, og fjerne det mystiske, dystre og farlige.

– Media fremstiller psykiatriske pasienter som farlige. For meg er det familie, og Jan er et perfekt eksempel på at humor og glede eksisterer også blant mennesker som sliter med angst.

Rolf Arne forteller til TV 2 at Jan er spent før dokumentaren skal sendes på TV på mandag.

– Han synes det er stas, og liker oppmerksomheten han har fått. Men han er litt bekymret for om han kommer til å myse mye, og er redd for at stemmen er for lys, sier Rolf Arne, som har hjulpet Jan å overkomme mange hindre i hverdagen.

I dokumentaren følger vi de to kompisene på leting etter en kjæreste til Jan, og på veien mot et bedre liv uten angst.

– Jan har fått bedre selvtillit, og han trenger å bli utfordret i hverdagen. Han er redd for det meste, men har blitt mye bedre, sier Rolf Arne til TV 2, og oppfordrer alle til å se dokumentaren.

Se «Livet er rart» på Dokument 2, mandag kl.22.40 på TV 2.