UTSATT: Kjennelsen om mulla Krekar er utsatt til mandag, opplyser Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UTSATT: Kjennelsen om mulla Krekar er utsatt til mandag, opplyser Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Krekar-avgjørelse kommer mandag

Oslo tingrett opplyser at kjennelsen om mulla Krekar er utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo tingrett opplyser at kjennelsen i Krekar-saken først kommer klokken 10 mandag i neste uke.

Det var tirsdag i forrige uke at Oslo politidistrikt vedtok at mulla Krekar skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Hemne kommune. Han skulle egentlig transporteres til trønderkommunen søndag, men det ble utsatt.

Dagen etter sendte Justisdepartmentet instruks til politiet om at personer som Krekar skal ha meldeplikt og tvinges til å bosette seg utenfor Oslo.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, sendte deretter en begjæring om å oppheve Oslo politidistrikts vedtak om tvangsflytting. Samtidig ba han retten om en utsettelse til et rettskraftig vedtak foreligger. Meling mener det var minst tre grunner til at vedtaket om tvangsflytting måtte oppheves.

Flere av landets fremste eksperter på juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Søndag morgen ble mulla Krekar løslatt fra Kongsvinger fengsel, etter å ha sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler.

Mandag fortalte TV 2 at justisminister Anders Anundsen var alene i regjeringen om å utarbeide instruksen som Oslo-politiet baserer sitt vedtak på.

Tirsdag ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) beslagla et stort antall håndskrevne dokumenter som skildrer likvideringer i fengselscellen til mulla Krekar.

Beslagene knyttes angivelig til etableringen og driften av et nettverk med Krekar-sympatisører som er utvist og dømt for terror. «Han utgjør fremdeles en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser», skriver PST i en fersk trusselvurdering som ble lagt frem i retten tirsdag.

– Jeg er i retten for femtiende gang nå, sa Krekar i sin forklaring under rettsmøtet i Borgarting lagmannsrett.

Torsdag kveld viste offentliggjorte interne saksdokumenter fra Justisdepartementet at Anders Anundsen likevel hadde åpnet for å instruere politiet i en enkeltsak som Krekar-saken.

Justisministeren har møtt sterk kritikk i denne saken, blant annet fra politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, som mener det er en skandale for Fremskrittspartiet dersom Oslo tingrett skulle komme frem til at mulla Krekar ikke skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra.

Mulla Krekar er begjært kastet ut av landet fordi han anses å være en trussel mot riket, men fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet Irak, har ikke utsendelsen blitt gjennomført.