Ibrahim (4) mistet både synet og begge foreldrene til ebola

Synet kan reddes med en operasjon, men gutten har ingen som kan betale for han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bamsen er alt 4 år gamle Ibrahim har igjen. Han er kurert for ebola, men har mistet begge foreldrene sine. Sykdommen har også ødelagt øynene hans.

– Da han kom hit hadde han mange sår og infeksjoner i munnen og øynene. Nå har vi konstatert at han ikke kan se. Han har mistet synet, sier sykehusdirektør i Port Loko, Peter Mathew George, til dansk TV2.

Mange har mistet foreldrene

8000 barn i Sierra Leone har mistet én eller begge foreldrene på grunn av ebola. Mange av dem ender på et av landets mange nyopprettede barnesentre.

– Deres fremtid er i fare, og avhenger av at gode mennesker vil komme og hjelpe dem, forteller Suad Tarawally, som er leder ved et av Port Lokos barnesentre. 

Utdannelse kan hjelpe de foreldreløse barna med å skape seg et nytt liv, men mange av dem må slutte på skolen, fordi de ikke kan betale skolepenger.

IBRAHIM: 4 år gamle Ibrahim er helt alene i verden etter at begge foreldrene døde av ebola. Foto: Anders Bach/TV 2 Danmark
IBRAHIM: 4 år gamle Ibrahim er helt alene i verden etter at begge foreldrene døde av ebola. Foto: Anders Bach/TV 2 Danmark

– Jeg har nettopp bestått eksamen i første del av grunnskolen. Jeg vil gjerne fortsette, men har ingen penger til å betale, sier den fortvilede gutten Osman Fofana, som er blitt foreldreløs etter ebola-utbruddet. 

Har ikke penger til nødvendig operasjon

Ebola-epidemien som brøt ut i Guinea i februar i fjor har så langt krevd mer enn 8600 menneskeliv. Selv om antallet nye ebola-tilfeller har falt markant de siste månedene, er situasjonen fortsatt svært alvorlig, særlig siden helsevesenet i de rammede landene er i ferd med å bryte sammen.

– Vi kan ikke løse dette på noen få år. Så det blir en stor utfordring å kunne behandle folk, sier sykehusdirektøren.

IKKE RÅD: Ibrahim har ikke de nødvendige pengene til å få øyeoperasjonen han trenger. Foto: Anders Bach/TV 2 Danmark
IKKE RÅD: Ibrahim har ikke de nødvendige pengene til å få øyeoperasjonen han trenger. Foto: Anders Bach/TV 2 Danmark

En øyeoperasjon vil trolig kunne gi Ibrahim synet tilbake. Men han har ingen til å betale.

– Jeg kan dessverre ikke se, at vi vil kunne hjelpe ham. Det virker ikke så sannsynlig, forklarer sykehussjefen, Peter Mathew George.

Trapper opp innsatsen

Videomaterialet i denne saken er fra dansk TV2, som var på reportasjereise i Sierra Leone. Saken har vakt stor oppmerksomhet i Danmark, og der er det startet en innsamlingsaksjon slik at 4 år gamle Ibrahim kan få øyeoperasjonen han trenger.

SOS Barnebyer har den siste tiden trappet opp innsatsen for ebola-rammede barn, og særlig dem som har endt opp alene etter at foreldrene har dødd av sykdommen. Mange barn blir også forlatt fordi andre familiemedlemmer frykter smitte. 

Om du ønsker å hjelpe barn i Vest-Afrika som er rammet av ebola-utbruddet kan du for eksempel støtte SOS Barnebyer her.