Sannheten om Ødegaards mystiske kontrakt

Signerte på avtale som er seks måneder lenger enn reglementet tillater. 

Martin Ødegaard signerte for Real Madrid forrige torsdag. Da ble det bekreftet at 16-åringen signerte en kontrakt som strekker seg over tre og et halvt år.

Det fikk flere fotballagenter og advokater TV 2 har vært i kontakt med til å stusse.

Se video fra Martin Ødegaards første offisielle trening med Real Madrid øverst.

– Kontrakten blir automatisk omgjort
Reglementet til FIFA, Den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro og overgangsreglementet til NFF sier nemlig at en spiller mellom 15 og 18 år ikke kan signere en kontrakt som er lengre enn tre år.

Uten unntak.

FIFAs regelverk kan leses her. Paragraf 18, andre avsnitt, omhandler spillere under 18.

– Kontrakten er uten opsjoner og klausuler, og varer i tre og et halvt år, bekreftet Ødegaards agent, Tore Pedersen, til TV 2 timer etter at klienten hadde blitt presentert som Real Madrid-spiller.

– Men hvordan passer det inn med reglementet?

– Det må du ta med klubben, men det jeg vet er at kontrakten har blitt godkjent.

Real Madrid har ikke respondert på TV 2s henvendelser angående kontrakten.

 Det gjorde derimot FIFPro, som kunne fortelle at kontrakten i praksis er kortere enn det har blitt opplyst.

– Treårsregelen for spillere under 18 er veldig streng og klar. Kontrakter må imidlertid strekke seg til slutten av en sesong. Jeg trodde derfor at en kontrakt på to og et halvt år ville være det meste Real Madrid kunne signere ham for, men de har gått for tre og et halvt. Poenget er at kontrakten til Ødegaard automatisk vil bli gjort om til en treårskontrakt, men klubben vil sannsynligvis forlenge avtalen lenge før den går ut, forteller Wil van Megen, lederen av FIFPros juridiske avdeling, til TV 2.

– Det kan kanskje fremstå som litt uryddig
Eirik Monsen er avdokat i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, NISO, og bekrefter det van Megen sier.

– Betyr det i praksis at Ødegaard er uten kontrakt i januar 2018, og ikke i juli samme år, i og med at kontrakten automatisk blir omgjort til å vare i bare tre år?

– Det er korrekt. Den løper tre år, men partene vil sannsynligvis forlenge kontrakten før den tid eller da, sier han.

Real Madrid er, på samme måte som Barcelona var og etter hvert ble straffet for, under etterforskning av FIFA for enkelte av avtalene de har inngått med unge spillere.

Til den spanske sportsavisen Marca hevdet klubben tidligere denne uken at de har gjort alt etter punkt og prikke i Ødegaard-overgangen.

– Er dette i en etisk gråsone, eller gjør Real Madrid alt etter boka her?

– Det kan kanskje fremstå som litt uryddig dersom spilleren ikke er gjort kjent med det, men rent praktisk har det nok liten betydning. Poenget er at det i praksis er en treårsavtale.

Om Ødegaard er gjort kjent med dette vites ikke, men agenten Tore Pedersen ville ikke kommentere saken da TV 2 var i kontakt med ham angående saken.

Fredag kom det frem at Ødegaards overgang er klarert av FIFA og at han derfor er spilleberettiget for Real Madrid Castilla.