BØR SE PÅ DISSE: Ezequiel Garay, Moussa Sissoko og Danilo. MONTASJE: NTB scanpix
BØR SE PÅ DISSE: Ezequiel Garay, Moussa Sissoko og Danilo. MONTASJE: NTB scanpix

BLOGG: – Dette er spillerne Manchester United bør vurdere

Sjekk Tor-Kristian Karlsens råd til toppklubbene i Premier League før Deadline Day.

Mandag stenger som kjent overgangsvinduet for kjøp og salg av fotballspillere i de fleste europeiske ligaer.

Følg overgangsvinduet i vårt livesenter.

Vår fotballblogger Tor-Kristian Karlsen tar en gjennomgang av hva Premier League-klubbene har gjort hittil i markedet og hvilke grep som burde gjøres før overgangsvinduet smeller igjen.

Den første delen, publisert onsdag, omhandlet lagene nederst på tabellen. Her er dommen over topplagene:

1. Chelsea

Topplaget har, ikke overraskende, etter mitt syn den mest komplette stallen i Premier League. Man har to av ligaens beste keepere. Defensivt kunne man kanskje vurdert en ekstra stopper til å kjempe (Zouma og Cahill) om å være Terrys makker – men man klarer seg veldig godt uten også. Midtbanen har både kraft og finesse mens det på topp taler et klart språk at kvalitetsspillere som Salah og Schürrle ikke lenger finner plass i Mourinhos planer.

For Chelsea handler januarvinduet om kosmetiske forandringer. Om Wolfsburg kjøper Schürrle, Financial Fair Play kompliserer livet til begge klubbene her, så kan Abramovic-klubben trolig bruke frigjøre midlene til kjøp av Fiorentinas energiske og målfarlige angrepsspiller Juan Cuadrado. Og mer trenger Chelsea strengt tatt ikke å gjøre.

Uten kriser eller kollektiv hodetåke, som et hjemmetap mot Manchester City på lørdag, kan de blå fra Vest-London cruise ligatittelen hjem. Ikke bare fordi Chelsea er et fantastisk fotballag, men også fordi utfordrerne har altfor mange svakheter til å seriøst presse ligalederen.

2. Manchester City

De regjerende mesterne er denne sesongens Jekyll & Hyde-lag: Fra det håpløse til det sublime i Mesterligaen og fra friske til patetiske i serie og cup.

Manchester City er blant de mest FFP-sårbare i Europa og etter å ha benyttet 30 millioner pund på Swansea-spissen Wilfried Bony er det lite spillerom for å forsterke andre lagdeler.

Sommerkjøpet Eliquim Mangala (40 millioner pund) har ikke slått til og stadig er det Martin Demichelis som virker mest stabil som Vicent Kompanys erstatter. I Yaya Toures fravær er det lite som fungerer sentralt på midtbanen. Fernandinho har ikke prestert til fjorårsnivå og Fernando føler seg fortsatt frem i Premier League. For å komme forbi Barcelona i Champions League og sikre nok et ligamesterskap, burde en ny stopper – som allerede er varm i Premier League-trøya – stå høyt på prioriteringslisten.

3. Southampton

Det er vanskelig å foreslå strategier for en klubb som har prestert så enormt over forventning. Under normale omstendigheter skulle man tro at å miste manageren og flere nøkkelspillere i løpet av en og samme sommer skulle bety katastrofe, men mens andre tvilte arbeidet Southampton anført av sportsdirektør Les Reed (og omsider hovedtrener Ronald Koeman) strukturert og målrettet.

Både spillere og trenere ble erstattet på en tilsynelatende perfekt måte. Bortsett fra låneavtalen med den nederlandske vingen Eljero Elia, handler dette overgangsvinduet om å faktisk beholde attraktive overgangsobjekter som Morgan Schneiderlin, Nathaniel Clyne og Dusan Tadic.

4. Manchester United

Det er kanskje stillheten som råder på Old Trafford som overrasker meg mest. Overgangsbudsjettet skal være ladet og det mangler heller ikke på spillernavn som klubben skal ha i kikkerten. Louis van Gaal er fortsatt langt unna å levere det klare spillemønsteret han lovet i fjor sommer.

Defensivt fremstår laget ustrukturert, skader på nøkkelforsvarere har selvfølgelig ikke hjulpet, og fremover har stor rotasjon hindret samhandlingen. På midtbanen synes jeg laget savner typene som er nødvendige for å sette ut trenerens ideer i praksis, spesielt en dynamisk toveisspiller kunne være nyttig. Manchester United kan ikke miste Champions League-spill to år på rad, klubben er for stor og viktig til det, og av den grunn synes jeg det er underlig at klubben ikke har vært på overgangsbanen i vinter.

Personlig ville jeg vurdert spillere som Danilo (høyre-back, FC Porto), Moussa Sissoko (sentral midtbane, indreløper, Newcastle United) og muligens Ezequiel Garay (midtstopper, Zenit).

Det er fortsatt tid for storkjøp i Premier League – og om det skjer, tror jeg muligens at det er Manchester United som vil stå for det (eller de) mest spektakulære.

5. Arsenal

Arsène Wenger meldte allerede i høst at han sannsynligvis ville forsterke troppen i januar. Tidligere denne uken viste franskmannen seg å holde ord: brasilianeren Gabriel Paulista ble signert fra La Liga-klubben Villarreal for £13.5 millioner. Gabriel er en hurtig, hodesterk og aggressiv midtstopper – kanskje fortsatt litt urolig, rotete og uraffinert i stilen, men kan allikevel med sin ”all action”-stil bli en Emirates-yndling.

Hvor lang tid det vil ta for brasilianeren å tilpasse seg Premier League er selvsagt et legitimt spørsmål. Ser Wenger på Gabriel som umiddelbar forsterkning? Om ikke er det kanskje lov å undre hvorfor han ikke gikk for en mer ”moden” løsning. Eller var det faktumet 24-åringen også kan dekke begge backplassene som var det avgjørende?

Som Liverpool og Spurs burde trolig Arsenal ha befunnet seg noe nærmere topplaget på tabellen, men innenfor Wenger sin filosofi er det vanskelig å se de store svakhetene i denne stallen. Særlig med de fleste offensive spillerne tilbake fra skader burde Arsenal storme fremover utover våren.

6. Tottenham Hotspur

Få lag har opplevd en større turn-over av spillere (inn/ut) som Spurs over de siste årene. Og selv om klubben likevel i disse transferdager blir koplet til enhver spiller under solen, tror jeg det kan være fornuftig å bruke de neste månedene på å la de siste tilstrømningene til stallen tilpasse seg klubben og stilen til Mauricio Pochettino før man eksperimenterer mer.

Spurs-stallen har en lav gjennomsnittsalder med nesten dobbeldekning på alle posisjoner. Jeg er fortsatt litt usikker på stopperplass – Fazio har ikke overbevist – og man kunne også trenge en offensiv ving eller kantspiller. Mitt inntrykk er at klubben stiller litt i samme rekke som Liverpool og delvis Arsenal; ressursene til kjøp finnes, men klubben handler kun rett spiller til rett pris.

7. West Ham United

Klubben fra Øst-London har vært en av ligaens mest positive overraskelser denne sesongen. Allardyce og sine medhjelpere traff relativt godt med sommerkjøpene og det er ingen grunn til å handle for store summer denne måneden.

Med kun fire poeng opp til Manchester United på fjerdeplass, kan det kanskje være fristende å forsterke med en ny kantspiller, men etter mitt syn er første-elleveren til West Ham av god kvalitet og det eneste mulige dilemmaet vil åpne seg om stopperkjempen Winston Reid, som har kort tid igjen av kontrakten, skulle forsvinne i løpet av de neste dagene.

Den unge canadiske stopperen, Doneil Henry, er allerede tilsluttet klubben, men det vil være overraskende om 21-åringen vil få slippe til med det første.

8. Liverpool

Til tross for en skuffende tabellplassering, ligger Liverpool kun fem poeng bak Mesterliga-sonen. Kanskje mener noen at førsteplassen burde være referansegrunnlaget etter den fantastiske fjorårssesongen, men etter salget av en av verdens absolutt beste angrepsspillere (og skademarerittet til Daniel Sturridge) så befinner klubben seg, etter mitt syn, kun noen poeng bak der de burde være.

Sett bort fra ligacup-skuffelsen denne uken er Liverpool inne i en fin periode. Spillemessig er laget langt mer samkjørt og spiller med lagt høyre intensitet enn hva som var tilfellet tidligere i sesongen.

Jeg tror Brendan Rodgers har gjort et godt valg i å fokusere på å utvikle sommerkjøpene – Can og Markovic viser begge god utvikling - fremfor å presse for midler til enda flere nye fjes. Generelt burde man muligens se på en ny midtstopper, en seriøs utfordrer til Simon Mignolet, samtidig som prestasjonene til Balotelli og skadesituasjonen til Sturridge gir argumenter for at man bør vurdere å kjøpe en ny angriper (takket nei til å hente stortalentet Divock Origi før opprinnelig avtalt), men ingen av disse posisjonene (minus keeper) er enkle å forsterke med den nødvendige kvaliteten i januar. Jeg tipper derfor Liverpool forblir som de er frem til sommeren, om ikke en spesielt attraktiv situasjon dukker opp mot slutten av markedet.

9. Swansea

Selv om formen har duppet noe i de siste ukene, har den walisiske klubben gjennomført en positiv Premier League-sesong. Som kjent har toppscorer Wilfried Bony forlatt klubb til fordel for Manchester City og £30 millioner mens portugiseren, Nelson Oliveira – angrepsspiller på lån fra Benfica – og Spurs-backen, Kyle Naughton, har knyttet seg til Swansea. Og selv om det umiddelbare savnet av Bony visstnok skal fylles av Bafetimbi Gomis – ingen overbevisende løsning i mine øyne – kan klubben benytte tiden frem til sommeren til å se etter en kvalitativ sterkere erstatter, uten frykt for å havne i trøbbel mot feil ende av tabellen.

10. Stoke City

Stoke ligger komfortabelt til på midten av tabellen, et godt stykke over forventningene ved sesongstart. Jeg synes klubben har gjort en god jobb på overgangsmarkedet de siste sesongene – etter evig kjør om høye lønninger og profilerte spillere under Pulis-tiden, har klubben nå lagt seg på en mer nøktern linje. I dette vinduet har man hentet den tyske stopperen, Phillipp Wollscheid, på lån fra Bayer 04 Leverkusen. Wollscheid er en habil stopper, til tross for et litt keitete preg, som har slitt de siste to Bundesliga-sesongene etter skadeproblemer. Det er ikke forventet at Mark Hughes vil bevege seg ytterlige ut på markedet i dette vinduet.