Se hva som skjedde da 500 syriske barn fikk utdelt hvert sitt kamera 

Dokumenterte sitt eget liv i flyktningeleiren. Nå har bildene blitt til en utstilling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

500 syriske barn, pluss 500 engangskameraer utgjør 500 øyeblikk fra hverdagslivet i 63 forskjellige libanesiske flyktningeleire.  

– Et intimt innblikk

I sin enkle form, viser bildene hverdagslivet sett med barnas egne øyne.

– Det er intimt. Det er om kvelden, eller når mor lager mat. Ting vi vanligvis ikke ser i mediene, sier Salam Abdulmunem i FN.

Prosjektet bidrar til å gi barna fokus på noe kreativt og gledelig i en ellers håpløs livssituasjon. De fikk enkel opplæring i hvordan de skal håndere kamera og enkle fototips. De beste bildene ble plukket ut og utstilt i Beirut på en utstilling kalt Lahza2.

Baraa (10) er fra Aleppo. Hun var et av barna som fikk muligheten til å ta bilder.

– Jeg var glad. Jeg fikk et kamera og lærte hvordan jeg skulle bruke det, sier hun. 

Bildene viser familier som strekker hendene rundt et ildsted. En liten jente med nakne skitne føtter som svinger i en huske i kulda. Gutter som er stolte av snømannen de har laget. 

Barna fikk lære fototeknikk, og gledet seg over å lære noe nytt. FOTO: The Image Festival Association - Zakira / UNICEF
Barna fikk lære fototeknikk, og gledet seg over å lære noe nytt. FOTO: The Image Festival Association - Zakira / UNICEF
Barna som bidro var mello sju og ti år og fordelt på hele 63 ulike flyktningeleire i Libanon. FOTO: The Image Festival Association - Zakira / UNICEF
Barna som bidro var mello sju og ti år og fordelt på hele 63 ulike flyktningeleire i Libanon. FOTO: The Image Festival Association - Zakira / UNICEF

– Vi ser sjelden barnas opplevelse av tilværelsen. De voksne snakker ofte på vegne av dem. Dette er annerledes. sier Abdulmunem.

Utstillingen ble satt i gang i regi av Unicef og Zakera, en uavhengig organisasjon som spesialiserer seg på fotografering.

Enormt flyktningepress

Ifølge offisielle FN-tall er det være 1.2 millioner registrerte syriske flyktninger i Libanon. Dette utgjør 25 prosent av Libanons befolkning på 4,1 millioner. 

Syrerne har forlatt alt de hadde og lever i desperat fattigdom i ulike flyktningeleirer. De må kjempe for å overleve i vinterkulda. FN deler ut tepper og nødhjelp, men det strekker ikke til. De har dårlig med varme klær, og brensel.

– Det finnes ikke ved. Ikke brød. Det er håpløst, sier Omar a-Mohammed til BBC.

I begynnelsen av januar kom en far inn i flykningeleiren Bekaa sør i Libanon. I armene bar han sin døde seks år gamle sønn. Han døde av kulda mens familien flyktet over grensen til Libanon. 

Barnearbeid

På Libanesiske side er det heller ikke lett å leve. Det er vanskelig å finne betalt arbeid. Mange barn jobber på markene til Libanons bønder. Andre vandrer rundt i Beirut hvor de forsøker å selge småting.

465.000 av de syriske flyktningene i Libanon er barn. Mange av de nyfødte barna i flyktningeleirene blir ikke registrert med fødselsattest, og utgjør et stort potensielt problem med tanke på statsborgerskap og rettigheter i framtiden. 

Libanon er presset til det ytterste økonomisk og har innført visakrav for innreise fra Syria for å forsøke å bremse flyktningestrømmen fra det krigsherjede nabolandet.

Man regner med at sju millioner syrere nå er på flukt fra hjemstedet sitt. Enten internt i Syria, eller over grensen til naboland. Ifølge tall fra FN er halvparten av disse barn under 18 år.