– Det er trist

TV 2s håndballekspert Bent Svele synes det er trist for norsk håndball at Larvik sliter med økonomien.

TV 2s håndballekspert Bent Svele reagerer sterkt på avsløringene om at norsk klubbhåndballs lokomotiv Larvik står på randen av konkurs.

– Det er nok et rop om hjelp. Men samtidig så er det en veldig alvorlig situasjon. For vi vet at Larvik Håndballklubb i november fikk et ansvarlig lån på fire millioner kroner fra Larvik kommune, og når det nå kommer rett etter nyttår og så dukker det opp et akutt behov for fem millioner kroner før den 20. februar, så er det ekstremt alvorlig. Og vitner om ekstremt dårlig kontroll, sier han.

Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad ble også sjokkert da han fikk høre om hvor ille det sto til i klubben.

– Jeg deler vel Bents oppfatning. Jeg har ikke kjent tallene så lenge. Jeg ble også sjokkert. Det er veldig rart å stå i en situasjon der vi trenger akutt hjelp, sier Gjekstad.

Det er ikke vanskelig å se hvorfor Larvik har havnet i økonomisk uføre.

– Det er et Larvik-lag som har hatt ambisjoner om å henge med de beste lagene i Europa. De opererer med nettolønninger, men Larvik må følge norsk lov og her er det bruttolønninger. Det betyr at de må ha et visst nivå på lønningene for å kunne trekke til seg de beste spillerne eller beholde de beste norske spillerne. Så har det over tid vist seg at det er umulig å konkurrere med de østeuropeiske lagene når det gjelder lønninger på de største stjernene, forklarer han.

For Larvik ville spise kirsebær med de store.

– Larvik ville opprettholde ambisjonene sine. De vant Champions League noen år tilbake, og har som ambisjon om å gjøre det. De har en krevende spillergruppe som også ønsker det. Derfor hadde de som ambisjon om å øke budsjettet sitt til 50-60 millioner kroner. Et par av de tingene som skulle bidra i tillegg til håndballen, var Jippi-lekeland som skulle kaste av seg penger. I tillegg skulle de lage håndballens Norway Cup. Det ble det ingenting av. De hadde et prøveår, så ble det borte. Og Jippi lekeland har vært et tapssluk for Larvik Håndballklubb. Begge de to satsingene har vært helt feil. Driv med kjernevirksomheten din, så må du være veldig god på de andre tingene hvis du skal klare å skaffe deg penger på det, mener Svele.

Han får støtte av Gjekstad.

– Det er ikke noen tvil om at det å åpne et lekeland har vært en fullstendig katastrofe for klubben. Der har vi tapt mange millioner kroner. Det er ikke vanskelig å forklare hvorfor det har blitt sånn. Det som er dumt er at det er tatt beslutninger i forhold til å drive med ting vi ikke har kunnet noe om, sier Larvik-treneren.

Konsekvensene er store for Larvik dersom de ikke får inn pengene de må ha innen fristen. Da må de trekke seg fra både seriespill og Champions League.

– Det er trist. Samtidig vet vi at de har sju spillere på utgående kontrakt. Ved ikke å gi ny kontrakt til dem, så vil det dekke litt av det de må spare. De har fortsatt et godt lag, og de har en god sjanse til å vinne Champions League – noe som sikkert kan generere noe. Så det ville være uhyre trist for norsk håndball om de ikke fikk inn disse pengene, mener Svele.