KUGALSKAP: For første gang er atypisk kugalskap påvist i Norge. Dette er et illustrasjonsbilde fra Västerås i Sverige, der en ku fikk påvist BSE for noen år siden.
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
KUGALSKAP: For første gang er atypisk kugalskap påvist i Norge. Dette er et illustrasjonsbilde fra Västerås i Sverige, der en ku fikk påvist BSE for noen år siden. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Kugalskap påvist i Nord–Trøndelag

Det er første gang atypisk BSE er bekreftet i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kom svaret fra EUs referanselaboratorium i England som bekrefter at en 15 år gammel norsk ku har fått påvist atypisk BSE (kugalskap).

Fortsatt trygg mat

Mattilsynet presiserer at BSE ikke har noen betydning for mattryggheten, og at det er like trygt å spise kjøtt og drikke melk som før. 

– Vi har solide rutiner som sikrer at smitten ikke kommer inn i maten vår, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet, i en pressemelding.

Kua er nå avlivet og destruert, og det vil også skje med resten av besetningen ved samme gård. Også fire andre dyr som knyttes til den syke kua vil bli avlivet etter at prøveresultatet var klart. Det er snakk om to dyr i Nord-Trøndelag, et i Sør-Trøndelag og et i Oppland.

– Man anser ikke at disse dyrene er smittefarlige, men siden regelverket ennå ikke skiller på klassisk og atypisk BSE vil ikke slike dyr bli brukt i matproduksjon eller inngå i andre varestrømmer, sier Landsverk.

Atypisk BSE smitter ikke gjennom for eller kjøtt, men oppstår spontant.

Det er så langt kun klassisk BSE som i sjeldne tilfeller har blitt overført til mennesker. Crutzfeldt Jacobs sykdom er en svært sjelden sykdom, og er en menneskelig variant av kugalskap. Denne formen for sykdommen skal ikke ha noe med atypisk kugalskap å gjøre. 

Kan måtte reforhandle handelsavtaler

At atypisk BSE nå er påvist i Norge kan få konsekvenser for eksport av enkelte produktkategorier. 

Det er eventuelt formuleringer i enkelte attester som må endres, noe Mattilsynet vil se på. Det er første gangen atypisk BSE er påvist i Norge.

Sykdommen ble første gang diagnostisert i Storbritannia i 1986. Sykdommen er en dødelig storfesykdom som påvirker dyrets sentralnervesystem.