TRUES MED DØDEN: Jordanske aktivister holder opp bilder av den IS-fangede piloten Muath al-Kasaesbeh. Foto: REUTERS/Stringer
TRUES MED DØDEN: Jordanske aktivister holder opp bilder av den IS-fangede piloten Muath al-Kasaesbeh. Foto: REUTERS/Stringer

IS truer med å drepe gissel ved solnedgang

Tiden er i ferd med å renne ut for den jordanske piloten som blir holdt fanget av Den islamske staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) truer med å drepe en jordansk jagerflyger ved solnedgang torsdag, dersom ikke Jordan løslater en terrordømt kvinne.

Trusselen om å drepe Muath al-Kasaesbeh blir framsatt i et lydopptak fra det som antas å være den japanske journalisten Kenji Goto Jogo, som også holdes som gissel av IS.

Nytt lydopptak

Kravet som blir framsatt i opptaket er at Jordan må overlate terrordømte Sajida al-Rishawi ved grensa til Tyrkia ved solonedgang torsdag. Dersom så ikke skjer, truer IS med å drepe den jordanske flygeren.

– Jeg er Kenji Goto Jogo. Dette er et lydopptak jeg er bedt om å sende dere. Dersom ikke Sajida al-Rishawi blir utvekslet med meg ved den tyrkiske grensa ved solnedgang Mosul-tid torsdag 29. januar, vil den jordanske flygeren Muath al-Kasaesbeh bli drept øyeblikkelig, lyder budskapet i opptaket, som ble formidlet via Twitter.

Budskapet på lydopptaket er det samme som kom fram i en video IS publiserte på Youtube tirsdag.

Ble pågrepet med bombebelte

En talsmann for regjeringen i Amman kunngjorde onsdag at Jordan er villige til å løslate Rishawi, men bare dersom IS beviser at Kasaesbeh fortsatt er i live og løslater ham.

Sajida al-Rishawi ble dømt til døden i Jordan i 2006, etter å ha blitt pågrepet med et bombebelte rundt kroppen.

USA er sterkt i mot en slik avtale med IS, og ønsker ikke å se al-Rishawi løslatt. Om byttet mellom de to fangene likevel skulle skje, vil informasjonen den jordanske piloten sitter på om IS være viktig for vestlige sikkerhetsmyndigheter å sikre seg, skriver Sky News

(TV2 / NTB)