FISKERETT: Slik ble fiskeretten til det norske laget presentert i Lyon onsdag. Kniven på bildet får den danske eksperten til å reagere. FOTO:Le Fotographe
FISKERETT: Slik ble fiskeretten til det norske laget presentert i Lyon onsdag. Kniven på bildet får den danske eksperten til å reagere. FOTO:Le Fotographe

Mener Gull-Ørjan smisket seg til seier med denne gaven

– Dette lukter dårlig taper lang vei, svarer coachen for det norske vinnerlaget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske Ørjan Johannessen tok gull i Bocuse d'Or i Lyon onsdag kveld. Men om jubelen sto i taket i vinnerens hjembygd Bekkjarvik, kan danske TV2s matekspert Svend Rasmussen styre seg.

– Sverige var klart alles favoritt her nede. Jeg kan ikke tro at Norge kunne vinne. Slik så det også ut på nordmennene. De hadde litt rare ansiktsuttrykk da de hadde vunnet, sier Rasmussen til TV2.

– Rå grønnsaker

John Kofod fra Danmark var dommer i konkurransen. Kofod sier at grønnsakene til det norske laget var rå.

– Det var tydeligvis ikke nok til å trekke dem langt nok ned, sier han.

Men dommeren fra Danmark gikk lenger enn å bare kritisere det norske lagets grønnsaker. Han beskylder dem også for å ha smisket med dommerne. Det norske laget presenterte nemlig en kniv til dommerne sammen med matretten.

– (Grønnsakene) var tydeligvis ikke nok til å trekke dem langt nok ned. Eller så var det nettopp kniven som gjorde det (at de vant). Men jeg synes ikke det går an å gi gaver til dommerne på den måten, sier Kofod.

– Lukter dårlig taper

Det norske laget tar beskyldningene om dommersmisking med knusende ro.

– Det var skikkelig surmaga og lukter dårlig taper lang vei, sier coach for det norske vinnerlaget, Odd Ivar Solvold, på telefon fra Lyon sent onsdag kveld.

Solvold forklarer den norske knivgaven slik:

– Det er tradisjon for å presentere en gjenstand som representerer sin egen matkultur. Vårt opplegg i år var å presentere en tollekniv, og det var absolutt ingenting oppsiktsvekkende ved det.

Ifølge den norske coachen er dette en helt vanlig del av konkurransen, og de andre landene som deltok presenterte egne gjenstander sammen med maten.

– De surmaga kommentarene fra dansken er uansett ikke noe vi fokuserer på i kveld, sier Solvold som nettopp har unnagjort den offisielle banketten sammen de andre lagene.

– Men det er nå kvelden virkelig skal begynne, vi er på vei til fest sammen med over 600 nordmenn. Det blir fantastisk!, konkluderer Solvold før han farter videre. 

Danmark på sjette

USA fikk sølv og svenskene bronse i kokkekonkurransen som kalles kokke-VM.

Danmarks egen Kenneth Hansen endte på en sjetteplass. 

– Kenneth hadde sett det komme, og beklaget overfor sin assistent allerede da USA fikk sølv. Han føler at det var hans personlige feil som trakk dem ned, sier matekspert Rasmussen til TV2.dk.

Kernneth Hansen selv sier derimot til den danske avisen Ekstrabladet at det var rett lag som vant. 

– Norge var bestemt en verdig vinner. Nå skal vi ha en gravøl, og så skal vi tilbake til Danmark, sier Hansen.