Jespersen retter kritikk mot landslagets Northug-behandling

Landslagskompisen ville aldri hentet Petter Northug hjem fra høydeopphold.

Røros (TV 2): Den tøffe konkurransen om de fire plassene på VM-laget i sprint har skapt oppstyr i forkant av uttaksrennet kommende fredag.

Sprinttrener Arild Monsen understreker at ingen kan føle seg trygge på en plass, heller ikke Petter Northug. Han ble derfor tvunget hjem fra høydeoppholdet i Seiser Alm for å vise at han holder mål. 

– Gamle meritter er en viss form for ferskvare. Det er en stund siden Northug vant en klassisk-sprint. Petter hadde tillit gjennom fjoråret. Han kom billig til start i Sotsji. På møtet etter sesongen gjorde vi det klart at det ikke ville komme på tale å komme like billig til start i Falun. Skal du gå boksekampen må du faktisk i ringen for å vinne matchen, sier Monsen til TV 2.

– Hadde ikke hentet Northug hjem
I en ideell verden skulle Northugs lagkompis Chris Jespersen helst ladet opp i høyden i tre uker før VM. Han trekker på smilebåndet på spørsmål om hva han synes om at Northug må reise til Norge for å prestere i NM.  

– Nei, jeg skal ikke si så mye om det. Det er ikke jeg som tar ut det laget, sier Jespersen. 

Men Jespersen er ikke i tvil om hva han hadde gjort om han hadde vært landslagssjef. På spørsmål om han hadde sendt Northug hjem fra høyden for å gå NM-sprint, svarer Jespersen klokkeklart:

– Aldri. Jeg hadde ikke hentet han hjem.

Jespersen mener Northug har vist mer enn nok til å være kvalifisert for VM.

– Petter er Petter. Er han i form, er han god nok til å gå alt. Det er min mening, sier Jespersen og legger til:

– Det er ikke tvil om at Petter er den råeste VM-løperen Norge har. Er han i form under VM, kommer han til å vinne den klassiske sprinten. Det er kanskje den største sjansen han har, sier Jespersen. 

– Dumt å reise ned fra høyden
TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset er enig med Jespersen.

– I denne situasjonen er jeg enig med Chris. Det er dumt å reise ned fra et høydeopphold for å gå et par skirenn, for så å reise tilbake, sier Hjelmeset.

Han skjønner samtidig at landslagsledelsen må følge noen retningslinjer i uttaket. 

– Hvis kriteriene er at man skal gå de skirennene Skiforbundet har satt opp at man skal gå, og Petter Northug vet dette, da må også Petter Northug følge den planen. Men for VM-formen er det dumt at Northug kommer ned, sier Hjelmeset.

– Bør ikke Petter Northug behandles på en annen måte enn de andre?

– Det kan hende, men han dummet seg ut i OL i fjor. Da trodde landslagsledelsen at han var i god form hele tiden. Nå vet de gjerne at han er i god form, men ønsker at det skal være mer rettferdig for de andre på laget.

– Hadde du hentet hjem Petter Northug?

– Ikke for NMs del. Men med tanke på kriteriene som ligger til grunn måtte de hente ham hjem. Det er både politikk og rettferdighet som ligger bak dette, men jeg er overbevist om at Petter er den sterkeste kandidaten vi har i VM, sier Hjelmeset.