Ørjan (29) er verdens beste kokk

LYON/OSLO (TV 2): Norge gikk helt til topps i prestisjetunge Bocuse d'Or.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges håp Ørjan Johannessen (29) deltok for andre gang i konkurransen. Han hadde med seg commis Jimmy Øien (22) og trener Odd Ivar Solvold (45).

En stor norsk delegasjon satt i salen, og jubelen sto i taket da vinneren ble annonsert fra scenen og «Ja, vi elsker» ble spilt.

Også hjemme i Bekkjarvik gikk folk helt av skaftet da det ble klart at Ørjan hadde banket hele verdenseliten.

Se video øverst i artikkelen.

Smaken teller

Verdensmesteren sa til TV 2 onsdag kveld at han var veldig usikker da maten var servert.

ALT MÅ STEMME: Det norske laget under tirsdagens konkurranse. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
ALT MÅ STEMME: Det norske laget under tirsdagens konkurranse. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

– Jeg følte vi hadde gjort en kjempefisk. Vi slet litt med kjøttet, men det viste seg at smaken teller, sa Ørjan Johannessen.

Kokken og hans team har øvd ti timer hver dag de siste månedene for å perfeksjonere rettene.

– Hva tenkte du de leste opp Norge som gullvinner?

– Endelig. Jeg synes det er fortjent, smiler 29-åringen.

MEKTIG IMPONERT: Arne Hjeltnes gratulerer Ørjan Johannessen med seieren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MEKTIG IMPONERT: Arne Hjeltnes gratulerer Ørjan Johannessen med seieren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fatet som vinnerretten ble servert på, koster 600.000 kroner. Det er spesiallaget for anledningen og er formet som Osebergskipet.

Driver gjestgiveri i Austevoll

Johannessen arbeider til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune i Hordaland. Han fikk bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor. I Lyon kjempet han mot kokker fra 23 andre land om å bli kåret til verdens beste.

I finalen onsdag hadde han 5 timer og 32 minutter på seg på å tilberede en kjøttrett og en fiskerett. Det norske laget lagde en kjøttrett av perlehøne som skulle «smake norsk», og en fiskerett av brunørret med ingredienser de får velge fra arrangørens marked dagen i forveien.

Bronsen gikk til det svenske laget. USA stakk av med sølvmedaljen.

Som toppidrett

Arne Hjeltnes, matentusiast og tidligere utsending for Eksportutvalget for fisk, sier Ørjans prestasjon er enorm.

VERDENS BESTE: Gullvinner Ørjan Johannessen flankert av Philip Tessier (USA, til venstre) og Tommy Myllymaki (Sverige, til høyre). (AP Photo/Laurent Cipriani)
VERDENS BESTE: Gullvinner Ørjan Johannessen flankert av Philip Tessier (USA, til venstre) og Tommy Myllymaki (Sverige, til høyre). (AP Photo/Laurent Cipriani)

– Det er helt utrolig. Konkurransen i år var tøffere enn noen sinne. USA har gjort en vanvittig satsing og mange hadde dem som favoritter. USA hadde vunnet om ikke Ørjan hadde lagd så fantastisk mat, sier Hjeltnes til TV 2.

Han kjenner Ørjan godt og vet hvor mye arbeid han har lagt ned for å nå til topps i konkurransen.

– Det er som å være toppidrettsutøver. Dæhlie og Ulvang vant fordi de la ned flere treningstimer enn alle de andre. Det er det samme med Ørjan. Han har laget de samme rettene hver dag i to år. Du må kunne lage maten i blinde. Når du står der med tusenvis av tilskuere og verdens beste kokker rundt deg, er presset enormt. Han har også hatt en fantastisk coach i Odd Ivar Solvold, sier Hjeltnes.

Revansje

I 2013 ble det en skuffende 5. plass i Bocuse d'Or for Johannessen. Onsdagens seier var en revansje for hele familien.

– Det er helt fantastisk. Jeg er veldig rørt og stolt, sier far Øystein Johannessen.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) gratulerer gullvinnerne.

– Dette er en bragd og en inspirasjon for hele det norske kokkemiljøet. Gratulerer til deg og teamet som står bak, sier Listhaug til NTB.

Femte gull til Norge

Vinneren ble kåret etter en omfattende premieutdeling. Prisen ut for beste meny og markedsføring gikk til Ungarn. Finland fikk prisen for beste commis (assistent), Japan sto for den beste fiskeretten og Finlands lag hadde den beste kjøttretten.

Bocuse d'Or er det uoffisielle VM i kokkekunst som arrangeres i Lyon annenhvert år.

I år er det 15. gang Bocuse d'Or arrangeres. Norge har vunnet fire ganger tidligere: Geir Skeie (2009), Charles Tjessem (2003), Terje Ness (1999) og Bent Stiansen (1993).

– Det er helt usannsynlig, mener Arne Hjeltnes, og klarer ikke å la være å påpeke at de fire siste nordmennene som har vunnet er fra Vestlandet.

Lagarbeid

Kokk Lars Erik Underthun, med bakgrunn fra blant annet restaurantene Feinschmecker og Oro, sier konkurransen var spennende hele veien.

– Imponerende gjennomført. Helt utrolig, sier Underthun om Johannessens prestasjon.

– Hva har han gått gjennom i løpet av dagen i dag?

– Det kan du spørre om. Han var jo med for to år siden, og det han har gått gjennom i dag har han gjort høyst frivillig med målet om å vinne. Og det klarte han. Det har helt sikkert vært beintøft, men han har visst hva han skulle gjøre ned til den minste detalj. Dette en seier for et lagarbeid fra ende til annen, sier Underthun.