– A- og B-lag har vi allerede

Venstres Sveinung Rotevatn avviser de som frykter at en ny arbeidsmiljølov vil skape et større skille i samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av fagorganiserte har i dag samlet seg til en landsdekkende og kollektiv politisk streik mot en eventuelt ny arbeidsmiljølov. Spesielt er det forslaget som åpner for økt antall midlertidige ansettelser som provoserer.

Venstre er det partiet som har støttet forslaget som er lagt fram av regjeringen, og dermed gitt Høyre og Fremskrittspartiet det flertallet de trenger.

– Vi har ikke blitt enige om noe på Stortinget ennå, men Venstre mener at hovedretningen i det som er lagt fram er positivt med tanke på å løse den store utfordringen vi står overfor - nemlig de 650 000 menneskene som ikke streiker i dag, fordi de ikke har jobb og ikke kommer inn i arbeidsmarkedet, sier Venstres Sveinung Rotevatn til TV 2.

A- og B-lag

Det at mange frykter at den nye arbeidsmiljøloven vil skape A- og B-lag av de som har fast jobb og de som har midlertidig ansettelse, avviser han.

– A- og B-lag har vi allerede dessverre. De som har jobb og de som ikke har jobb, sier han.

– Vi må sørge for at de som ikke har jobb får sjansen til å prøve seg - de må få vise hva de er gode for. Og det viktigste er å legge rette til mer fleksibel arbeidstid, slik at folk kan jobbe slik som det passer dem og slik at vi kan få flere hele stillinger.

Nettopp dette er det de streikende protesterer mot.

– Det er tvert imot, sier fylkesleder for utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag, Lisbeth Strickert, til TV 2.

– Det er grundig dokumentert at at det ikke blir flere stillinger av økt midlertidighet. Dette forslaget går spesielt ut over ungdommer som ikke får garanti på fast stilling, og for eksempel da ikke har sjangs til å få seg bolig.

– Forstår at de ansatte streiker

Det var på forhånd varslet at streiken kom til å skape store forsinkelser i kollektivtrafikken, og foreldre ble også oppfordret til å hente barna sine tidlig i barnehagen - da mange kom til å stenge klokken 14 i dag.

Én av dem var Kråkeslottet Barnehage i Tromsø. Her måtte tobarnsfar Erling Paulsen forlate jobb tidlig for å hente barna. Selv om det var ubeleilig anså han det som uproblematisk.

– Jeg forstår at de ansatte streiker. Men det er greit å måtte stille opp og gjøre de tilpasningene som må til, sier han til TV 2.

– Streik er et av de maktmidlene man har - det kan vi godt være med og støtte opp om.

Lite negative tilbakemeldinger

Også NSB kan melde at publikum har vist stor forståelse i forbindelse med streiken, til tross for at det har ført til en del forsinkelse som vil ha etterslep utover kvelden.

– Vi har i grunn mottatt lite negative tilbakemeldinger, sier kommunikasjonssjef i NSB Åge-Christoffer Lundeby.

– Dette er en godt kjent problemstilling, og selv om det selvfølgelig er noen som ikke er glade for å bli forsinket, så er det stor forståelse for hvorfor dette har skjedd.

– Velkommen når som helst

På slutten av dagen er også LO-leder Gerd Kristiansen godt fornøyd.

– Det har vært et fantastisk oppmøte - det viser hvilket engasjement som ligger hos arbeidsfolk, sier hun.

Kristiansen understreker at hun er enig i at man må hjelpe de som står utenfor arbeidslivet.

– Men det er metodene vi er uenige i. Jeg vil gjerne sette meg ned og diskutere hvordan man skal gjøre det uten å ødelegge det systemet vi har i dag.

Arbeidsminister Robert Eriksson er på sin side også optimistisk, til tross for at han ble buet av scenen under sin appell i forbindelse med dagens streik. Han står fast ved at det er gode forslag til endring regjeringen har lagt fram, men tar likevel invitasjonen fra Kristiansen på alvor.

– Hun er velkommen til meg når som helst, sier han til TV 2.