SLETTE: Ny undersøkelse om personvern og sosiale medier viser at unge har fått et nytt syn på Snapchat, mener byråleder i Coxit, Magnus Brøyn. Foto: Montasje TV 2
SLETTE: Ny undersøkelse om personvern og sosiale medier viser at unge har fått et nytt syn på Snapchat, mener byråleder i Coxit, Magnus Brøyn. Foto: Montasje TV 2

Unge er villige til å slette Snapchat-kontoen hvis den hackes

En ny undersøkelse blant studenter viser at mer enn halvparten ville slettet Snapchat fra mobilen sin hvis kontoen deres ble hacket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte i oktober i fjor om hvordan over 200.000 Snapchat-bilder og videoer hadde kommet på avveie, og at flere tusen av dem var lagt ut på nettet. 

Den danske applikasjonen Snapsaved innrømmet senere at det var de som hadde hacket, og at de fleste ofrene for hackingen er fra Norge, Sverige og Danmark.

UNDERSØKELSE: Byråleder Magnus Brøyn står bak undersøkelsen om unge og personvern. Foto: Coxit
UNDERSØKELSE: Byråleder Magnus Brøyn står bak undersøkelsen om unge og personvern. Foto: Coxit

Unge mer bekymret

En undersøkelse knyttet til personvern, laget av PR-byrået Coxit i forbindelse med den internasjonale personverndagen 28. januar, viser nå at unge nordmenn er mer bekymret for personvernet sitt nå, enn de var for et år siden.

Undersøkelsen tar utgangspunkt i et utvalg på 609 studenter ved flere av landets største studiesteder (UiO, BI, HiO og Campus Christiania).

– Undersøkelsen viser at 55 prosent av unge nordmenn er blitt mer bekymret for personvernet sitt det siste året, sier byråleder i Coxit, Magnus Brøyn. 

Skremt av hacke-skandalene

Brøyn forklarer at økt fokus på personvern i sosiale medier og hackerskandaler, hvor nakenbilder og annet innhold kommer på avveie, bidrar til at over halvparten av unge har blitt mer bekymret det siste året.

Studentene i undersøkelsen ble blant annet spurt om de vurderer å slette kontoene sine i sosiale medier, som Snapchat, dersom disse sosiale tjenestene hackes. 

Det svarer femti prosent av de spurte ja på. 

– For første gang vurderer de fleste unge å slette kontoer i sosiale medier – som Snapchat – dersom de utsettes for hacking, sier Brøyn. 

– Ikke representativt 

Høyskolelektor Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI, som er ekspert på sosiale medier, sier til TV 2 at hun er overrasket over funnene i undersøkelsen, men mener at utvalget likevel ikke er representativt. 

Hun tror ikke det stemmer at en av to nå er villige til å slette sine Snapchat-kontoer. 

UENIG: Høyskolelektor mener de positive sidene ved Snapchat tones ned. Foto: BI
UENIG: Høyskolelektor mener de positive sidene ved Snapchat tones ned. Foto: BI

– Utvalget som undersøkelsen baserer seg på er lite, og består i tillegg kun av studenter. Derfor er det problematisk å generalisere ut i fra, mener Staude.  

Staude mener på tross av det at undersøkelsen er en pekepinn, og at den sier noe om at personvern er noe som opptar oss mer enn tidligere. 

– Det er et resultat av hacking som har fått bilder på avveie, og mediene som har bidratt til en til tider ubegrunnet frykt, mener Staude. 

Staude sier at det åpenbart er noen utfordringer med sosiale medier som man skal være bevisst, men at det er også mange positive sider ved disse kanalene som ofte tones ned. 

– Man må vite at bilder kan havne på avveie, og det må ligge i bunn for egen atferd, sier Staude. 

Må tas på alvor

Brøyn mener på sin side at undersøkelsen uansett markerer et tydelig trendskifte bare i løpet av det siste året, og at det må tas på alvor. Han tror at funnet kan bety at unge er i ferd med å bli mer sosialt modne.

Brøyn er ikke enig med Staude i at den ikke er representativ:

– Undersøkelsen baserer seg på 609 studenter av totalt 270 000 studieplasser i Norge, og sammenlignet med andre typer undersøkelser er dette en god representativitet.

– Vi har utført undersøkelsen over flere år, og når hovedandelen i fjor sa at de ikke villet slettet kontoen sin, mener jeg at det er interessant at mer enn halvparten ville slettet den nå, sier Brøyn. 

Han legger likevel til:

– Én ting er å si det, en annen er å faktisk gjøre det. Vi må ikke glemme at det skal svært mye til for at de unge skal fjerne seg fra en populær sosial arena som Snapchat.