Ser du at dette er et ekte våpen?

Amerikansk politi fortviler over at det blir enda vanskeligere å vite om personer er bevæpnet eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mest kjente problemet til politifolk både i USA og hjemme i Norge er lekepistoler som er så like ekte våpen at det kan føre til potensielt farlige misforståelser.

HELLO KITTY: Pistol for de som synes det er søtt med Hello Kitty.
HELLO KITTY: Pistol for de som synes det er søtt med Hello Kitty.
VANNPISTOL? - Nei, dette er et ekte våpen.
VANNPISTOL? - Nei, dette er et ekte våpen.

Vi har flere ganger sett tilfeller der uskyldige har blitt skutt og drept av politiet fordi de har opplevd situasjoner med luftpistoler og lekepistoler som truende. I november ble 12 år gamle Tamir Rice skutt og drept av en politimann etter å ha gått rundt og veivet med en luftpistol i en park i Cleveland. 

– Når man er i en presset situasjon kan man tolke det man ser feil, sier politibetjent Steve Goard i Livermore politidistrikt. 

Og stressnivået blir ikke mindre når politiet i økende grad føler seg usikre på om mistenkte er bevæpnet med ekte eller uekte våpen. Produsenter legger bensin til bålet ved å ekte våpen som ser ut som leketøy.

My little Pony-håndvåpen, og Hello Kitty-automatgevær er blant det som er lett å få tak i i nettbutikker. Pistoler er utformet mer som vannpistoler, enn som ekte potensielle drapsvåpen. Det er ingenting som forbyr produsentene i å lage eller selge slike våpen.

– Det er helt utrolig. Når man begynner å tråle internett og se på de ulike nettsidene som selger våpen, finner man ting som datteren min ville lekt med, sier Traci Rebiejo ved Livermore politidistrikt til CBS.

Politiet er kritiske og sier hele intensjonen bak å lage slike våpen er å lure enten ofre, eller politiet til å tro at de ikke er i fare. 

FRISTENDE FOR BARN: I tillegg til at våpene kan gi inntrykk av å være harmløse, kan det være ekstra fristende for barn å leke med dem.
FRISTENDE FOR BARN: I tillegg til at våpene kan gi inntrykk av å være harmløse, kan det være ekstra fristende for barn å leke med dem.

– Når det er slik har vi bare ett valg. Vi må anta at en hver pistol, uansett hvordan den ser ut, er ekte, sier Traci. 

Senator Barbara Boxer er en av USAs fremste motstandere mot landets liberale lovgivning. Hun har nå levert et lovforslag for å stanse denne muligheten, og får støtte av Brady kampanjen som kjemper mot amerikansk våpenpolitikk.

– Det har allerede vært nok tragiske hendelser på grunn av dette. Det er en eneste ting vi kan forvente. Ekte våpen skal ikke se ut som leketøy, sier Sean Kirkendal i Brady Kampanjen.