– Petter må bevise at han er i god form

Petter Northug må prestere i NM for å få plass på sprintlaget i VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulf Morten Aune har en fortid som sprinttrener for Norges langrennsherrer.

Nå er han landslagskoordinator i Norges Skiforbund, og han misunner ikke sprinttrener Arild Monsen oppgaven med å ta ut VM-laget.

–  Sånn som resultatene har vært til nå, så blir det litt vrient. Men som jeg sa da jeg var i samme situasjon, så pleier det å gå seg til i det siste rennet, forteller han til TV 2.

Landslagsledelsen sa før sesongen at rennene i Kuusamo, Otepää, Falun og i NM ville være avgjørende for uttaket.

De tre første rennene endte med seirer til Eirik Brandsdal, Tomas Northug og Ola Vigen Hattestad. Men det er likevel ingen automatikk i at de tre får VM-plass.

– Det er alltid muligheter for skjønn i et hvert uttak. Det aller viktigste er å ha de beste på start i VM. VM handler om medaljer. Men det er et liv etter VM også. Både for trener og for et lag. Er man da blitt enig om retningslinjer og spilleregler, så er det viktig å følge dem - ikke til punkt og prikke - men i veldig stor grad, forklarer Aune.

Petter Northug måtte avbryte sitt høydeopphold for å delta på sprinten i NM. Han kunne risikert ikke å komme med på sprintlaget i VM dersom han hadde droppet NM.

– Fakta er at Petter bare har et renn av de fire. Det er blitt sagt fra, ikke tidenes morgen, men fra i høst at han måtte gå minst to. Da ville han tatt en kjempesjanse ved ikke å gå i NM. En sjanse som kunne gjort at han ikke fikk gå i VM, så derfor har han selv valgt å gå sprinten her, forklarer landslagskoordinatoren, som ikke mener at Northug er bankers på VM-laget.

– Hvis man vurderer det slik at det er fire andre som tror vil prestere bedre enn Petter, så blir det sånn, sier han.

Aune påpeker at sprinten i Falun ikke nødvendigvis er helt slik Northug liker den best.

– Det begynner å bli en stund siden Petter Northug vant en viktig sprint med festesmurning under skiene, slik det blir i Falun, så bildet er litt mer komplisert enn det, forklarer han.

Northug må derfor vise i NM at han har noe på sprintlaget å gjøre.

– Petter må bevise at han har god form, og at han matcher de andre som er på dette nivået. Da er saken selvfølgelig mye enklere. Så kan det være at noen andre kludrer det til med å prestere veldig bra her, sier Aune.