FORTSATT FARLIG? «Han utgjør fremdeles en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser», skriver PST i trusselvurderingen om Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
FORTSATT FARLIG? «Han utgjør fremdeles en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser», skriver PST i trusselvurderingen om Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Krekar-sympatisører ble utvist og dømt for terror

Finske og sveitsiske myndigheter mener to av medlemmene i Krekars nettverk drev med  terrorvirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) beslagla et stort antall håndskrevne dokumenter som skildrer likvideringer i fengselscellen til mulla Krekar.

– Det er et beslag som er gjort av noen håndskrevne notater som gir grunn til bekymring, sa politiadvokat Vegard Rødås til TV 2 om beslaget.

Krekar beskyldte PST for løgn.

– Det er ikke første gang PST lyver om slikt, sa han i sin forklaring.

Det var i mars 2013 at beslaget ble gjort i Kongsvinger fengsel. Advokat Brynjar Meling sendte tirsdag en epost til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med beskjed om at han ville se dokumentene.

PST: Krekar møtte sympatisører

En del av dokumentene skal omhandle nettverket Rawt som Krekar etablerte i 2008. Dette skriver PST i trusselvurderingen om kontakten mellom Krekar og hans støttespillere:

«PST har kunnskap om at flere av mulla Krekars tilhengere og sympatisører i over lengre tid, før pågripelsen i mars 2012, oppsøkte ham i Oslo. Møtene fant sted dels på hans bopel og dels andre steder i Oslo. I all hovedsak var de besøkende etniske kurdere. Disse var bosatt i det sentrale østlandsområdet, men enkelte kom tilreisende fra utlandet, heriblant Storbritannia, Tyskland, Sveits og Italia. Møteaktiviteten knyttet seg angivelig til etableringen og driften av Rawt.»

TV 2 fortalte i november 2013 at tysk påtalemyndighet siden 2012 har etterforsket Rawt, som ifølge anklagene skal stå bak finansiering av al-Qaidas kurdiske grupper i Irak. I etterforskningsdokumentene var Krekar blant åtte navn på listen over sentrale personer.

– Norges behandling av Krekar kan få konsekvenser, sa islamistene Anjem Choudary og Awat Karkuky til TV 2 i 2012. Foto: Frode Hoff/TV 2
– Norges behandling av Krekar kan få konsekvenser, sa islamistene Anjem Choudary og Awat Karkuky til TV 2 i 2012. Foto: Frode Hoff/TV 2

Blant de åtte er også kurderen Awat Hamasalih, som ifølge tysk påtalemyndighet kan ha fått en lederrolle i nettverket etter at Krekar ble pågrepet av PST i mars 2012. Han har også brukt navnet Awat Karkuky.

– Han er læreren vår. Han er den aller beste til å forklare islam, sa Karkuky til TV 2 oktober 2012 om Krekar. 

Før han flyttet fra Birmingham til Finland, hadde Awat Karkuky innledet samarbeid med den britiske islamisten Anjem Choudary. I mars 2013 deltok begge på islamistkonferanse i Finland, der det ble markert at det var ti år siden Krekar første gang ble fengslet i Norge.

Rekrutteringsvideoen med den finske IS-krigeren vakte stor oppsikt i Finland. Skjermdump
Rekrutteringsvideoen med den finske IS-krigeren vakte stor oppsikt i Finland. Skjermdump

Karkuky kom i søkelyset til finske myndigheter høsten 2014 da landets sikkerhetspoliti vurderte ham som en trussel mot rikets sikkerhet. Han var involvert i terrorrekruttering og spredning i propagandamateriale, og ble utvist til Storbritannia like før jul.

Finske medier har tidligere omtalt mannens aktivitet på sosiale medier, der han blant annet skrev at muslimer måtte bruke «alle midler i krigen mot de vantro». Han var blant de første som delte en rekrutteringsvideo fra terrorgruppen IS der en finsk-somalisk IS-kriger oppfordret finlendere til å slutte seg til dem. 

En annen i Rawt-gruppen som ifølge PST oppsøkte Krekar i Oslo, var en kurder bosatt i Sveits. Han og broren ble høsten 2012 siktet i Sveits for å tilhøre Krekars nye terrorgruppe. Mannen i 30-årene ble i mai 2014 dømt til tre års fengsel for tilrettelegging og spredning av materiale på internett til fordel for al-Qaida-tilknyttede organisasjoner, heter det i PSTs åpne trusselvurdering.

Ville ikke svare på spørsmål om IS

Mulla Krekar på vei inn til rettsmøte i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Mulla Krekar på vei inn til rettsmøte i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Under tirsdagens rettsmøte avviste Krekar at de beslaglagte dokumentene omtalte oppbyggingen av en terrorgruppe:

– Det var mine tanker om hvordan livet i Kurdistan bør organiseres i fremtiden. Jeg snakket med PST og tyskerne om det. Rawt er ikke en gruppe, men en visjon, fremholdt Krekar.

PST skriver i sin trusselvurdering at Krekar betraktes som «en ideolog og lærd religiøs person» av det ekstreme islamistmiljøet på Østlandet, hvor flere er rekruttert og reist til Syria. Selv om det ikke har vært direkte kontakt, kan bildet endre seg etter løslatelsen. PST utelukker heller ikke at fengselsoppholdet har styrket hans status: «Etter PSTs vurdering kan mulla Krekar i enkelte miljøer bli oppfattet som en martyr som har måttet lide fordi han har forsvart islam».

Tross gjentatte spørsmål fra politiadvokat Vegard Rødås i retten, ville ikke Krekar svare klart på hvordan han stiller seg til at IS bruker ekstrem vold for nå sine mål.

– Det er positive og negative sider, men jeg vet ikke. Jeg har ikke møtt dem, sa mulla Krekar i retten.

Under en improvisert pressekonferanse etterpå, avviste Krekar at han er en trussel mot Norge:

– Nei, nei, nei. De bare tuller.