NEST DYREST: Den norske Big Mac-en er verdens nest dyreste Big Mac. (AP Photo/Gene J. Puskar)
NEST DYREST: Den norske Big Mac-en er verdens nest dyreste Big Mac. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Big Mac-en i Norge er verdens nest dyreste

Her er Big Mac-en dyrest – og billigst – akkurat nå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøper du en Big Mac i Norge, velger du å handle McDonalds signaturburger i det nest dyreste landet, skal vi tro The Economists oppdaterte Big Mac-indeks. 

En norsk Big Mac koster 6,30 dollar. Det gir norske McDonalds-restauranter en andreplass, bak Sveits, der en Big Mac akkurat nå koster 7,54 dollar. 

Det betyr at sveitserne går forbi Norge og kaprer førsteplassen, sammenlignet med den samme kåringen for ett år siden. En amerikansk Big Mac, som brukes som en «benchmark» i denne sammenligningen koster akkurat nå 4,79 dollar. 

Kronen er overvurdert

Big Mac-indeksen ble opprettet i 1986 for å vise om et lands valuta er over- eller undervurdert. Indeksen bygger på teorien om at like varer bør nærme seg hverandre i pris over tid (teorien om kjøpekraftsparitet). Den verdensberømte hamburgeren er en vare som er veldig lik over hele verden. Derfor mener mange at den egner seg til sammenligninger mellom land.

Indeksen viser at en norsk Big Mac er 31,46 prosent dyrere enn en amerikansk burger (som altså koster 4,79 dollar).

Altså foreslår "burgerøkonomien" at den norske kronen er 31,46 prosent overvurdert mot den amerikanske dollaren.

Hvis man sammenligner Big Mac-prisene med inntekt (bruttonasjonalprodukt per innbygger) i hvert land, faller Norge imidlertid nedover på rangeringen til en 23. plass. Justert for inntekt er altså en norsk Big Mac billigere enn i absolutte priser.

Klikk deg inn på alle resultatene i Big Mac-indeksen i grafikken under.