Justisminister Anders Anundsen får kritikk for instruksen om meldeplikt og bestemt oppholdssted for mulla Krekar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen får kritikk for instruksen om meldeplikt og bestemt oppholdssted for mulla Krekar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Slik svarer Anundsen på Krekar-kritikken

Justisminister Anders Anundsen uttaler seg i Krekar-saken, for første gang siden det ble satt brems på planene om å sende mulla Krekar til Kyrksæterøra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Anders Anundsen møtte tirsdag formiddag pressen i Stortingets vandrehall, for å svare på kritikken som har haglet rundt instruksen som forrige onsdag ble sendt til Politidirektoratet.

En instruks som innebærer at personer som mulla Krekar i regelen skal pålegges meldeplikt og et bestemt oppholdssted inntil han kan sendes ut av Norge, og som i dag vurderes i forbindelse med hva som skal gjøres videre i Krekar-saken.

– Vi har foretatt våre vurderinger av denne generelle instruksen og mener at den er innenfor de satte rammene, og så er det opp til domstolen å fatte en beslutning, sier Anundsen.

– Men vi har foretatt våre vurderinger knyttet til instruksen i henhold til Grunnloven og menneskerettighetene, og vi mener at den holder vann.

– Føler at jeg sitter godt

En del av Anundsens kritikere mener at justisministeren må gå om domstolen opphever vedtaket til politiet om å sende mulla Krekar til Kyrksæterøra, som kom som en følge av instruksen. Men Anundsen selv mener at han sitter trygt.

– Jeg føler at jeg sitter godt i det setet jeg gjør og gjør jobben min på en så god måte jeg kan, sier han.

– Nå skal domstolen foreta sin vurdering, og så forholder vi oss til det domstolen kommer fram til.

Ikke villig til å bryte menneskerettighetene

I motsetning til hva Anundsens partileder, Siv Jensen, har uttalt, er han selv ikke villig til å bryte menneskerettighetene for å få løst mulla Krekar-problemet, om utfallet av saken blir å oppheve vedtaket til politiet.

– Jeg er ikke villig til å bryte menneskerettighetene. Ethvert parti må forholde seg til menneskerettighetene, og det må jeg også gjøre, sier han.

– Hva sier du da til at din partileder sier at hun er villig til å bryte med menneskerettighetene?

– Det får du nesten ta med henne. Jeg har ingen ytterligere kommentar til det.

Dette er første gang Anundsen kommenterer saken etter at det ble klart at mulla Krekar i alle fall i første omgang ikke drar ut på landet.