STREIKELAMMET: Togene står, flyene letter ikke, barnehager stenger. Onsdag ettermiddag lammes Norge av streik. Foto: Scanpix/montasje
STREIKELAMMET: Togene står, flyene letter ikke, barnehager stenger. Onsdag ettermiddag lammes Norge av streik. Foto: Scanpix/montasje

Slik rammer storstreiken deg

Togene stopper i sporet og barnehager stenges under den politiske streiken onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ettermiddag står Norge stille i to timer. Da går medlemmer av LO, Unio og YS til politisk streik mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Rundt 1,5 millioner norske arbeidstakere er organisert i de tre organisasjonene til sammen.

Store konsekvenser for tog

Togtrafikken i hele Norge stanser mellom klokken 15 og 16.

Tog som allerede er underveis, vil stanse og vente til streiken er over klokken 16, melder NSB. Det blir ikke ikke kjørt alternativ transport.

Klokken 16 starter trafikken igjen, men passasjerer som skal ut av de største byene anbefales å reise litt etter klokken 16 for å unngå ekstra venting. NSB regner med at forsinkelsene vil forplante seg utover dagen. 

Også Flytoget stanser mellom 15 og 16.

Flybussen.no melder at deres ruter går som normalt i Oslo og Bergen.

FRYKTER TOGKAOS: Alle NSBs tog vil stå stille mellom 15 og 16 i morgen. Det vil forplante seg til  resten av dagen. Foto: TV 2
FRYKTER TOGKAOS: Alle NSBs tog vil stå stille mellom 15 og 16 i morgen. Det vil forplante seg til  resten av dagen. Foto: TV 2

Fly på bakken

Streiken vil også få konsekvenser for flytrafikken. Ved flere flyplasser vil ingen fly ta av mellom 14 og 16, melder Avinor. Bagasjehåndteringen vil også stanse i denne perioden.

Ambulanseflyginger og redningstjenesten vil ikke bli påvirket av streiken.

Kollektiv lammelse i byene

I Oslo vil alle t-baner, trikker og i utgangspunktet alle busser stå stille fra klokken 15 til 15.30, melder trafikkselskapet Ruter. Siden dette er en frivillig streik, er Ruter usikre på hvor mange av bussene som vil stanse. Båtene vil ikke rammes av streiken.

Skyss, som driver buss, bane og båt i Bergensområdet, ber sine passasjerer beregne lengre reisetid mellom klokken 14 og 16 onsdag. Bybanen vil gå under streiken, men med begrenset kapasitet. Alle båter og ferger går som normalt.

I Trondheim blir busstilbudet sterkt redusert mellom klokken 14 og 16 onsdag, melder kollektivtransportselskapet ATB.

Kollektivtrafikken over hele Norge lammes av streiken. Også skolebusser blir innstilt mange steder.

HJEM TIDLIG: Mange skoler og barnehager stenger tidlig onsdag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
HJEM TIDLIG: Mange skoler og barnehager stenger tidlig onsdag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Er du usikker på om du er rammet, sjekk reiseselskapet ditt sine nettsider.

Stenger barnehagen

Mange skoler, barnehager og SFO stenger helt eller delvis onsdag ettermiddag.

Hver enkelt skole og barnehage bestemmer vurderer selv om de har tilstrekkelig bemanning til å holde åpent onsdag ettermiddag.

Er du usikker på om du er rammet, sjekk nettsidene til din kommune eller kontakt skolen/ barnehagen.

På grensen

Streiken får også konsekvenser for tollekspedisjon på grenseovergangene, på fergeterminalene og på de norske flyplassene med internasjonale ruter.

Fra klokken 14 til 16 onsdag vil det være ingen eller begrenset bemanning på en rekke norske tollsteder, blant annet Oslo lufthavn Gardermoen og Svinesund.

Tollvesenet melder at trafikanter som skal krysse grensen onsdag ettermiddag må regne med kø, blant annet på Svinesund.

Også politifolk og helsearbeidere legger ned arbeidet i morgen. Forbundene oppfordrer medlemmene sine til å delta, men på en måte som ikke setter helse og sikkerhet i fare.