MØTES I RETTEN: Jan Åge Fjørtoft og Guttorm Dilling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MØTES I RETTEN: Jan Åge Fjørtoft og Guttorm Dilling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fjørtoft: – Ubehagelig å ha en i støtteapparatet som hadde vist oss mistillit

Vi følger Dilling-rettssaken.

Oslo Tingrett/Bergen (TV 2 Sporten): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og Jan Åge Fjørtoft var en av flere som forklarte seg tirsdag i Oslo Tingrett angående saken rundt tidligere NFF-ansatt Guttorm Dilling.

Landslagsveteranen følte seg dårlig behandlet av NFF, og stevnet fotballforbundet for retten med krav om å få stillingen tilbake. Dilling har vært motstander av nye retningslinjer som Høgmo og Fjørtoft har innført på landslagssamling.

– Ble overrasket da jeg hørte han sov hjemme
– Jan Åge fikk de nye påleggene fra meg, det gjelder for Dilling og absolutt alle. Vi er rollemodeller og skal være tilstede, samlet. Hvis ting skulle skje, vi har hatt et eksempel med skader og fikk ikke tak i vedkommende fordi han hadde dratt hjem, så vi har eksempler på at det ikke å være tilstede har vært uheldig.

– Alle er like viktig. Om det er lege, trener eller administrativ leder. Da må vi vise at vi er dedikert, det er ingen som er tvunget til å være med landslaget. Vi er der for at spillerne skal prestere best mulig. Da må vi være tilstede. At Dilling har sovet noen netter hjemme, kom frem på et møte vi hadde, og det var overraskende for meg. Dette var ikke klarert med meg.

– Vanskelig å fortsette samarbeidet

Høgmo fikk også spørsmål om hvordan det vil være å eventuelt jobbe med Dilling i fremtiden, Dilling har bedt retten om å få jobben sin tilbake.

– Med de prosessene og historikken vi har hatt, vil det være svært vanskelig å ha Dilling med videre i prestasjonsgruppen. Det er ikke noe tema, for å si det sånn. Jeg synes det er svært vanskelig å ta inn Guttorm nå, vi lever av det klimaet vi har og samhandling.

Dillings advokat ville høre mer om hvorfor ikke Høgmo kunne se for seg et fremtidig samarbeid med hans klient.

– Risikerer man at du ikke vil innrette deg etter dommen?

– Det vil være svært vanskelig. Men det er ikke tema ennå.

– Innretter ikke fotballen seg etter norsk rett?

– Selvfølgelig respekterer vi retten, men det vil bli svært vanskelig.

– Dårlig til å tilpasse seg


Fjørtoft selv forklarte seg senere på dagen og sier at han føler Dilling likte å gjøre ting på sin måte og at han var dårlig til å tilpasse seg.

– Jeg opplevde raskt at Guttorm hadde sin måte å gjøre ting på, slik som han hadde gjort i alle år. Han var ikke så flink til å tilpasse seg. Kravene nå er veldig annerledes enn det som ble stilt tidligere, sa Fjørtoft.

– Det var ubehagelig å ha en i støtteapparatet som hadde vist oss mistillit, men jeg må få lov til å skryte av hvordan støtteapparatet jobbet under kampene mot Emiratene, England og Italia.

Fjørtoft var også svært oppgitt over at ordet "overvåket" er blitt koblet til ham i denne saken.

- Det har ikke vært overvåkning av noe som helst slag. Jeg vet ikke hvor Dilling har bodd under samlinger og har ikke spurt heller, så jeg vet ikke hvor overvåket han egentlig har vært, sa Fjørtoft, som også fikk spørsmål om hva han tror om å eventuelt jobbe med Dilling igjen:

- Jeg er ikke arbeidsgiver, men hvis Dilling skal tilbake vil jeg se på det som svært problematisk. Han har vist mistillit til meg og fotballforbundet, men jeg forholder meg selvsagt til det min arbeidsgiver sier at jeg skal gjøre.

Konflikt med Fjørtoft
Høgmo forteller at Fjørtofts inntreden i apparatet rundt landslaget skapte en konflikt.

– Guttorm følte han var fratatt arbeidsoppgaver, men han hadde akkurat de samme oppgavene. Det ble en diskusjon som ble ivaretatt administrativt. Det kom frem litt dobbeltkomunikasjon, på den ene siden var alt greit, mens jeg fikk tilbakemelding fra andre om at ting ikke var så greit likevel. Kjetil Siem ba om et felles møte.

– Mye som ikke fungerte

Tidligere mediesjef Svein Graff stilte også i vitneboksen tirsdag formiddag:

– Jeg ble overrasket når jeg hørte Drillo si, i retten, at det ikke var praksis at alle måtte bo på hotellet. Jeg jobbet under Drillo i tre år og trodde det var en selvfølge, sa Graff.

Han fikk spørsmål av Dillings advokat: 

– Har det vært noe problemer de nettene Guttorm har valgt å ikke bo på hotell?

– Når landslagssjefen ønsker å innkalle til et møte, på et kvarters varsel, for eksempel. Hvis vi da må utsette eller avlyse får det praktiske konsekvenser. Vi har hatt eksempler på spontanmøter der vi ikke har fått tak i Guttorm og han ikke har vært på hotellet, svarte Graff.

Høgmo fortalt at han hadde samtaler med Dilling om hvordan han følte støtteapparatet skulle bli bedre.

– I Abu Dhabi, januar 2014, hadde vi (Graff og Høgmo) en samtale med Dilling. Vi ble enige om at han kunne bli sterkere på ledersiden, han ønsker også å utvikle seg på denne biten. I mai, kamp i Frankrike, og Russland hjemme, er det en del organisatoriske ting som ikke fungerer. Mye falt på Svein Graff.

– Etter hvert spør jeg hvordan vi kan styrke støtteapparatet. Mange av spillerne arbeider i England, Tyskland og Frankrike. Vi ønsker å være tettere på dem. Da engasjerer vi Jan Åge Fjørtoft, i mars, med bakgrunn i å være min forlengede arm og skal bruke sitt kontaktnett. Sånn som nå når vi var i Qatat; da var det Fjørtoft som fikk til avtalen som gjorde at vi fikk være tett på Bayern München. For meg har det vært godt å få ham inn i denne rollen, og Graff som rendyrket medieansvarlig.

Dilling krever jobben sin tilbake og 150 000 kroner i erstatning.

Slik er saken:
Det var i fjor høst det ble det kjent at Guttorm Dilling, som har vært ansatt i Norges Fotballforbund siden 1983 og vært en del av A-landslaget siden 2003, ikke fikk fortsette som administrativ leder for A-landslaget. Dilling ble erstattet av Are Hokstad, og ble tilbudt en ny stilling som administrativ leder for aldersbestemte landslag på herresiden.

Landslagsveteranen følte seg imidlertid dårlig behandlet av NFF, og stevnet fotballforbundet for retten med krav om å få stillingen tilbake.

Dilling reagerte kraftig på Jan Åge Fjørtofts krav etter at Per-Mathias Høgmo ble ansatt.

Den tidligere administrative lederen sa i retten torsdag at Fjørtoft blant annet krevde at det ikke er tillatt for støtteapparatet å nyte alkohol i det offentlige rom, at alle skal overnatte på hotellet når landslaget er på samling og at det skal rapporteres til Fjørtoft når man forlater landslagets område.

Etter at Dilling ga beskjed om at han ikke kunne godta kravene, gjorde Per-Mathias Høgmo det klart at 57-åringen ikke kunne være en del av støtteapparatet.

Mandag vitnet blant annet Egil «Drillo» Olsen som ga Dilling sin fulle støtte.

Vi følger rettsaken og oppdaterer artikkelen