ME-syke Camilla (21) satset sitt siste kort på healeren Bergit (82)

Kronisk utmattet dro Camilla Riple Amundsen til Bergit Loen Hatlenes (82) for å få hjelp. Det gikk ikke helt slik hun hadde håpet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Camilla Riple Amundsen har diagnosen ME og har vært kronisk utmattet i seks år. Hun sover vekk det meste av livet.

– Jeg sover mye fordi det er vondt å være våken. Å ha ME er som å få influensa på nytt hele tiden. I perioder verker det i hele kroppen og jeg tåler ikke lys, sier Camilla Riple Amundsen i dokumentaren «Mirakelkvinnen», som vises på TV 2 i kveld.

Tror ikke på healing

Etter utallige legebesøk og en rekke forsøk med alternativ behandling, blir Camilla overtalt til å dra til healeren Bergit Loen Hatlenes (82).

– Jeg vil ikke til healing, sier Camilla når moren forteller at hun har gjort en avtale med den gamle kvinnen fra Selje i Sogn og Fjordane.

HEALER: Camilla får gjenntatte behandlinger av Bergit Loen Hatlenes (82).
HEALER: Camilla får gjenntatte behandlinger av Bergit Loen Hatlenes (82).

– Fordi jeg tror ikke på det. Hvorfor lover du ting uten å spørre meg først? Du har alltid dradd meg inn, og jeg har ikke lyst, sier Camilla tydelig oppgitt.

Til slutt går hun likevel med på å dra til Selje.

– Jeg blir med for din skyld, men da skal du aldri dra meg med til en healiner igjen. Lover du det?

Kan ikke forklare evnene

Bergit Loen Hatlenes sier at hun har visst om det hun kaller «evnene» siden hun var liten jente.

– Jeg var ikke så veldig stor før jeg skjønte at det var noe her som ikke stemte. Men det var tabu å snakke om det. Jeg hadde en far som ikke skulle ha noe trollkjerring til datter. De trodde jeg var spinn hakkende galen, sier hun i filmen.

Hun forteller at evnene har gått i arv fra langt tilbake i tid. Familien forteller at også hennes sønn og barnebarn skal ha evnene.

Det er hendene som finner sykdommene hos folk. 

– Jeg behøver ikke å merke at folk er syke. Det er hendene jeg bruker. Når jeg legger hendene på så flytter de seg av seg selv uten at jeg tenker over det i det hele tatt, sier utdyper Bergit. 

– Det rene vrøvl

Professor Kristian Gundersen har skrevet boka «Snåsakoden». Han mener all healing er en stor bløff.

– Det er jo selvfølgelig det rene vrøvl, men ME er jo ikke åpenbart en fysisk lidelse. Det er klart at hvis det er en psykisk komponent her, så vil placeboeffekten kunne ha effekt, sier Gundersen.

Men at healing har noen langvarig påvirkning på sykdommen har han liten tro på.

ME-SYK: Camilla Riple Amundsen har hatt ME i seks år, og forsøker å få hjelp av håndspålegger Bergit Loen Hatlenes i dokumentarfilmen «Mirakelkvinnen». Alle foto: TV 2/Novemberfilm
ME-SYK: Camilla Riple Amundsen har hatt ME i seks år, og forsøker å få hjelp av håndspålegger Bergit Loen Hatlenes i dokumentarfilmen «Mirakelkvinnen». Alle foto: TV 2/Novemberfilm

– Det kan være en kortvarig bedring. Jeg tror nok ofte at det er øyeblikkets begeistring og så er man raskt tilbake til der man var.

– Syns du det er uproblematisk at folk går til healere?

– Vi lever i et fritt land og folk må gjøre hva de vil, men jeg forbeholder meg retten til å si at det er dumt. I et opplyst moderne samfunn burde man slutte med det der, det har ingenting for seg. De kan riktignok virke som gode samtalepartnere, men det er tilbakevist i flere studier at det skjer noe overnaturlig, påpeker Gundersen.

Må avbryte behandlingen

I en uke bor Camilla og moren i en leilighet i nabohuset til Bergit Loen Hatlenes. I løpet av oppholdet får hun gjentatte behandlinger av Bergit og sønnen hennes.

Dokumentaren viser at de to legger hendene mot hodet, magen og ryggen til Camilla.

En av gangene, når Bergits barnebarn er med på healingen, opplever Camilla en intens varme gjennom hele kroppen. Etter en halvtime avbryter de seansen.

– Jeg pleier å være veldig kald, men nå er jeg så varm at jeg begynner snart å svette, sier Camilla overrasket.

– Ikke blitt vesentlig bedre

21-åringen var i Selje sommeren 2014. Et drøyt halvår etter oppholdet er hun ikke sikker på om hun er bedre.

– Det eneste som er blitt bedre er at jeg sover litt mindre. Smertene i leddene og magen er egentlig det samme, sier Camilla.

Hun er usikker på om turen opp til Selje var verdt alt strevet. På spørsmål om hun er blitt mer eller mindre skeptisk til healere svarer hun:

– Jeg er blitt mindre skeptisk. Ikke fordi det hjalp meg, men fordi hun virket så snill og ekte.

Blåser av kritikken

Healeren selv er overbevist om at Camilla er blitt i bedre form.

– Før sov hun i 20 timer. Nå har hun fått egen leilighet, har kjæreste og skal begynne på skole – det forteller litt, sier hun.

STERK TRO: Bergit tror bestemt at hun har hjulpet 21-åringen med ME-sykdommen.
STERK TRO: Bergit tror bestemt at hun har hjulpet 21-åringen med ME-sykdommen.

– Hva tenker du om at andre syns det du holder på med er tull?

– Det er mange som tror at dere journalister farer med rot og tull! Det er alltid noen som er kritiske. Men jeg har fått forferdelig lite kritikk. Alle må ha lov å ha den trua de vil, sier Bergit Loen Hatlenes.

For en uke siden fikk Camilla nye medisiner som hun prøver ut. Hun håper de vil hjelpe henne på den lange veien mot å bli frisk.

– Jeg har tro på at en eller annen dag så skal de finne en medisin som funker for ME-pasienter, og så skal jeg bare bli frisk, sier Camilla Riple Amundsen i dokumentaren.

Se Mirakelkvinnen på TV 2 i kveld klokken 22.40